Gepubliceerd op 29/08/2011 à 10:39
Hoe verder de ziekte van Parkinson evolueert, hoe moeilijker de kleine dagelijkse handelingen worden. Gelukkig kan ergotherapie het leven van de patiënt gemakkelijker maken.
Een ziekenhuisopname is voor iemand met parkinson vaak de gelegenheid om een ergotherapeut te zien. Dankzij ergotherapie leert de patiënt om te gaan met zijn praktische problemen: in en uit bad stappen, zijn hemd dichtknopen, een steak in stukjes snijden. Kortom, het soort handelingen dat steeds moeilijker wordt naargelang de ziekte van Parkinson evolueert.
De ergotherapeut spoort de dagelijkse problemen op die iemand met parkinson ondervindt. Om dat te kunnen, ondervraagt hij niet alleen de patiënt zelf, maar ook de mensen in zijn naaste omgeving. Hij observeert ook hoe de patiënt eet, zich wast, de trappen neemt enz. Op verzoek sturen sommige ziekenhuizen en ziekenfondsen een ergotherapeut aan huis. Zo kan hij bepaalde aanpassingen aanraden om het dagelijkse leven te vergemakkelijken.
Het werk van de ergotherapeut stoelt op twee pijlers:
De revalidatiesessies leren de patiënt de juiste handelingen aan. Bijvoorbeeld gemakkelijker een broek aantrekken of uit bed stappen zonder te vallen of zonder risico op een plotse bloeddrukdaling. Verder leert de patiënt een aantal handige voorwerpen te gebruiken: een knopenhaak om in een oogwenk zijn hemd dicht te knopen, of bestek met een breed antisliphandvat om vlotter te kunnen eten.
Tot slot denkt de ergotherapeut na over middelen om de woning van de patiënt aan te passen. Zo kan hij die beter toegankelijk maken en vooral ongevallen vermijden. Soms volstaan kleine veranderingen om een val te voorkomen: tapijten wegnemen, vasttapijt stevig vastzetten, steunstangen plaatsen in het toilet en de badkamer enz. Als het budget van de patiënt het toelaat, kan de ergotherapeut meer ingrijpende veranderingen overwegen. Hij kan bijvoorbeeld een instapbad met deur laten installeren of een liftstoel om trappen te vermijden. Als dat laatste te duur is, en de toegang tot de bovenverdieping echt te gevaarlijk is, kan de benedenverdieping volledig opnieuw worden ingericht. Die zal dan als permanente leefruimte van de patiënt dienen. Ook hier kan de ergotherapeut nuttige tips geven om die ruimte zo praktisch en aangenaam mogelijk te maken.
Deel en print dit artikel
Bij patiënten met de ziekte van Parkinson beginnen seksuele stoornissen meestal nadat er eerst motorische stoornissen...Seksuele stoornissen met fysiologische oorzaak
In de meeste gevallen ontstaat de ziekte van Parkinson rond 60 jaar. Toch krijgt 5 tot 10% van de patiënten de eerste symptome...Wie zijn die jonge parkinsonpatiënten?
Dystonie is een onnatuurlijke stand (vast of mobiel) die ontstaat door onvrijwillige spiersamentrekkingen, meestal aan de extremiteiten (ledemaatuiteind...Wat is dystonie?
Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen die afgescheiden worden door de eierstokken. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de...Verband tussen oestrogeen en parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen