Gepubliceerd op 12/06/2012 à 11:32
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak moeite om complexe handelingen uit te voeren. Welke zijn deze problemen, en hoe evolueren ze?
Behalve motorische stoornissen treden bij de ziekte van Parkinson ook cognitieve stoornissen op. Deze zijn minder opvallend en treffen voornamelijk de zogenaamde ‘uitvoerende’ functies. Deze laatste zijn belangrijk om complexe handelingen uit te voeren, dus waarbij we bijvoorbeeld moeten plannen, anticiperen of organiseren. Elke dag doen we een beroep op deze uitvoerende functies om eten klaar te maken, een kraan te herstellen of informatie op te zoeken.
Een parkinsonpatiënt kan in een situatie terechtkomen waarin hij onmogelijk een reeks handelingen kan aaneenschakelen of organiseren. Bijvoorbeeld: terwijl hij een taak uitvoert, doet zich een onverwachte wending voor. Het is dan mogelijk dat hij zijn oorspronkelijke taak vergeet verder te zetten. Stel dat zijn kleinkind op zijn schoot springt, terwijl hij zijn sleutels aan het opbergen was? Dan kan hij achteraf vergeten waar hij zijn sleutels heeft gelegd.
Bij parkinsonpatiënten kan dus het kortetermijngeheugen aangetast zijn. Dat geheugen dient om te onthouden waar u mee bezig bent. Voor deze patiënten met parkinson is het daardoor moeilijk – en zelfs onmogelijk – om complexe taken uit te voeren.
Als deze cognitieve stoornissen optreden, nemen ze meestal geleidelijk in ernst toe. Zeker met het ouder worden en als de patiënt al lange tijd ziek is. Dat kan uiteindelijk leiden tot een reële dementie waarbij de patiënt zijn zelfredzaamheid dreigt te verliezen.
In het begin vallen de cognitieve stoornissen bij parkinson vaak niet op. Hun frequentie is dus zeer moeilijk te bepalen. Bovendien zaaien andere symptomen van de ziekte, zoals spraakstoornissen of een depressie, verwarring tijdens de diagnose.
Hoewel dementie bij parkinsonpatiënten niet echt vergelijkbaar is met die van alzheimerpatiënten, lijken de medische behandelingen toch sterk op elkaar. Daarnaast kunnen parkinsonpatiënten, net als bij alzheimer, thuishulp krijgen. Voor hun naasten bestaan er specifieke informatiedagen om met de ziekte om te gaan.
Deel en print dit artikel
Het vermoeden bestaat al enkele jaren, maar vandaag is het bewezen: de ziekte van Parkinson verhoogt wel degelijk het r...Ziekte van Parkinson: risicofactor voor melanoom
Als we het woord parkinson horen, denken we meteen aan beven, bewegingstraagheid… Veel minder aan gedragsstoornissen. En toch. U...Dwangmatig gedrag en parkinson
Orthostatische hypotensie komt voor bij 20 tot 50% van alle patiënten met de ziekte van Parkinson (1). Ze ontstaat wanneer de patiënt overgaat van zit- of lighouding n...
Het valt niet mee om van het ene moment op het andere letterlijk te blokkeren in volle activiteit: voeten aan de grond genage...‘Off’-fasen bij de ziekte van Parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen