Gepubliceerd op 17/01/2017 à 17:04
Parkinson: tips om uw woning aan te passen
Groenten snijden, een douche nemen, het bed uitkomen, noem maar op: het zijn allemaal dagelijkse handelingen waar patiënten met de ziekte van Parkinson het moeilijk mee kunnen krijgen. Enkele aanpassingen aan de woning zijn dan ook noodzakelijk om een maximum aan autonomie te behouden.
Onbezorgd koken
- De plaats van het keukengerei moet zorgvuldig worden gekozen: zware voorwerpen en dingen die u vaak gebruikt, bergt u het best op ter hoogte van het werkblad, in kasten of rekken net boven of onder het aanrecht. Zaken die u maar zelden nodig hebt, kunnen dan een plek krijgen waar u minder makkelijk bij kunt.
- Door de kranen te voorzien van een uittrekbare sproeikop kunt u een recipiënt op het aanrecht vullen en hoeft u hem dus niet op te tillen.
- Huishoudapparaten met grote en afgeronde handgrepen zijn makkelijker om vast te houden.
- Het servies speelt een belangrijke rol en moet dus vooral licht zijn. Kies voor:
- diepe borden – eventueel met randen,
- bestek met brede handgrepen en een antislipprofiel,
- koppen en kommen met grote oren,
- placemats in antislipmateriaal,
- kleine schotels om op te dienen.
- Kies gepast keukengerei: snijplanken met fixeermogelijkheden, een bokaalopener met handgreep, antislipmatjes en andere antisliphulpmiddelen, een flesopener met ergonomisch vormgegeven handgreep, een blikopener met haak, een elektrische schaar, bakmandjes, enz.
- Een serveerwagentje op wielen is een handig accessoire om het servies, het bestek en de schotels van de keuken naar de eetkamer te brengen.
Een aangepaste woonkamer om te rusten
- Doe alle tapijten weg of maak ze vast aan de grond zodat u niet struikelt.
- De keuze van uw fauteuil is belangrijk: hij moet comfortabel zitten en mag niet te laag en/of te diep zijn. Ideaal is als u er een kiest met verstelbare standen die u via een afstandsbediening elektrisch kunt regelen.
- Armstoelen die onder het kussen voorzien zijn van een speciaal veringsysteem of een sta-opfunctie ondersteunen u bij het rechtkomen, waardoor u makkelijker kunt opstaan.
- Zet een bijzettafeltje naast uw fauteuil: zo hebt u alle dingen die u nodig hebt binnen handbereik (een boek, de afstandsbediening, een glas, enz.)
De badkamer: opgelet voor valpartijen!
- Plaats een zitje in de douche zodat u kunt gaan zitten tijdens het douchen (stoel, krukje of een speciaal aangepaste wandstoel). Plaats een beugel tegen de muur van de douche zodat u steun hebt als u gaat zitten en weer rechtkomt (maar ook om makkelijker in en uit de douche te stappen).
- Als u een badkuip hebt, kunt u baat hebben bij de volgende accessoires:
- een badstoel die in het bad staat of opgehangen is tussen de twee randen van het bad; zo komt u iets hoger in het bad te zitten en kunt u makkelijker gaan zitten en/of rechtkomen;
- een badlift is een bijkomende hulp om in en uit het bad te komen;
- kies een stroef badmatje met noppen dat zich vastzuigt aan de bodem.
- Antislip douche- of badmatten van dik materiaal en voorzien van noppen beperken het risico op valpartijen. Vergeet wel niet om ze na elke douche of elk bad uit te wassen en te laten drogen.
- Kies aangepaste toiletartikelen: een haarborstel of kam met een extra grote en/of extra lange handgreep, een borstel om u te wassen, een nagelknipper die op een plankje is vastgemaakt, douchegel of shampoo in een pompflacon, enz. Tandenborstels en elektrische scheerapparaten met een grotere handgreep zijn dus makkelijker te hanteren.
- Op het toilet gaan zitten en rechtstaan kan soms lastig zijn. Ook hier kan een beugel tegen de muur of een toiletverhoger onder de toiletpot handig zijn.
Een goed toegeruste slaapkamer
- Elektrische bedbodems met geledingen zijn een ideale hulp om een comfortabele houding te vinden, maar eveneens om uit bed te komen. Ook een stang die aan het hoofdeind van het bed is bevestigd, zal het bewegen vergemakkelijken.
- Denk voor het beddengoed aan dekbedhoezen met ritssluiting of stroken klittenband: u ritst of maakt ze gewoon open, legt het dekbed erin en maakt ze weer dicht!
- Zorg dat er binnen handbereik een nachtlampje staat of laat er ‘s nachts eentje aan, zodat u niet in het donker hoeft rond te lopen. Een snoerschakelaar is ook een goede oplossing.
- Aan- en uitkleden kan ook lastig worden. Er bestaan accessoires die het aan- en uitkleden vergemakkelijken: voetbankjes, knopenhaken, kousenaantrekkers, ritsringen, elastische schoenveters, hulpmiddelen om de beha aan te trekken, knopen met klittenband, enz.
Gepubliceerd op 17 januari 2017. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Odile Dehaut, ergotherapeute in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Kathleen Mentrop