Gepubliceerd op 16/08/2011 à 12:39
Volgens een recente studie bestaat er een verband tussen de ziekte van Parkinson en het risico om een melanoom te krijgen. Reden om alarm te slaan?
Het vermoeden bestaat al enkele jaren, maar vandaag is het bewezen: de ziekte van Parkinson verhoogt wel degelijk het risico op een melanoom (huidkanker). Een recente studie toont aan dat het risico anderhalve keer groter is bij vrouwen en twee keer groter bij mannen die parkinson hebben. Hoe de twee ziektes verband houden, legden de onderzoekers evenwel niet uit.
Een melanoom is een huidtumor, in de vorm van een moedervlek (naevus), die een abnormale grootte, vorm en kleur heeft. Het kan spontaan tevoorschijn komen of zich ontwikkelen uit een bestaande moedervlek. Hoewel het niet de enige vorm van huidkanker is, is het melanoom wel de meest agressieve. Bescherming is mogelijk door langdurige blootstelling aan de zon te vermijden en uiteraard door een zonneslag te voorkomen. Aarzel zeker niet om bij het minste zwarte gezwel contact op te nemen met een dermatoloog. Doe dat ook als de vorm van een bestaande moedervlek verandert.
Moeten parkinsonpatiënten meteen naar hun dermatoloog gaan? “Neen“, antwoordt prof. Alain Maertens de Noordhout, neuroloog aan het CHR Citadelle in Luik. “De ziekte van Parkinson verhoogt inderdaad de kans op een melanoom. Maar het risico neemt ook toe bij mensen met een bleke huid en blauwe ogen. Het is uiteraard aangeraden om niet zonder bescherming in de zon te blijven. Maar globaal genomen is er geen reden tot paniek”, verzekert hij. Mensen met parkinson hoeven zich dus niet thuis op te sluiten tijdens de zomer. Maar een rieten hoed en zonnemelk zijn wel aangewezen.
(1) Liu R, Gao X, Lu Y, Chen H. Meta-analysis of the relationship between Parkinson disease and melanoma. Neurology. 2011 Jun 7;76(23):2002-9.
Deel en print dit artikel
Schrijfstoornissen treden op vanaf het prille begin van het ziekteproces en zijn voor de onwetende patiënt vaak een aanleiding...Een symptoom van de ziekte van Parkinson
François, 39 jaar, lijdt aan de ziekte van Parkinson. Zijn problemen begonnen enkele maanden na de start van zijn behandeling. “Door mijn behandeling ‘explodeerde’...
Uw mond, tong, hoofd, romp en/of ledematen beginnen abnormale onwillekeurige bewegingen te maken? Dat kan erop wijz...Dyskinesieën: langetermijneffecten van de behandeling
Stemmen, een aangetekende brief versturen, zijn facturen betalen… Al die plichtplegingen vergen een zeke...Waarom gebruikmaken van een volmacht of een algemene lastgeving?
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen