Gepubliceerd op 28/06/2011 à 10:57
Naast lichamelijke blokkades kunnen er tijdens de ‘off’-fasen van de ziekte van Parkinson ook niet-motorische symptomen optreden.
Het valt niet mee om van het ene moment op het andere letterlijk te blokkeren in volle activiteit: voeten aan de grond genageld en niet meer in staat om te bewegen. Het gaat hier om de zogenaamde ‘off’-fasen. Ze kunnen ontstaan tussen twee innames van L-Dopa, meer bepaald als de laatste tablet is uitgewerkt. In dat geval spreken we van eindedosisfluctuaties. Na verschillende jaren kunnen die blokkades van de motorische functies zich echter ook onverwachts voordoen. De patiënt kampt dan met zogenaamde ‘on/off’-fluctuaties.
Bijna de helft van alle patiënten krijgt niet-motorische symptomen in de ‘off’-fase:
U merkt het: het plaatje oogt niet rooskleurig voor patiënten die last hebben van dergelijke symptomen. Toch komen die niet allemaal per se tegelijk voor. Bovendien helpt een therapeutische strategie om ‘off’-fasen te beperken ook de bijgaande niet-motorische symptomen te bestrijden.
Houden de ‘off’-fasen ten slotte aan en veroorzaken ze een te grote angst, dan wordt er soms een antidepressivum voorgeschreven dat inwerkt op het serotoninemetabolisme. Ter info: serotonine is een neurotransmitter die een rol speelt bij de emotieregulatie.
Deel en print dit artikel
Een van de oorzaken waardoor het dieptezicht bij de ziekte van Parkinson wegvalt, is een stoornis in de contrastgevoeligheid. Het is...Parkinson: probleem met contrasten
Stamcellen zijn cellen waaruit andere soorten cellen ontstaan. Zelf worden ze gevormd bij de eerste delingen van de bevruchte eicel. Dit noemt men e...Wat zijn stamcellen?
Parkinsonpatiënten kunnen de omringende wereld minder duidelijk waarnemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Sommige oorzaken zi...Standaard oogonderzoek volstaat niet
De diagnose van ziekte van Parkinson is alleen mogelijk na een klinisch neurologisch onderzoek, uitgevoerd door een geneesheer-spe...Genen voor de opsporing van parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen