Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:11
Kan het verloop van de ziekte van Parkinson vertraagd worden? Dat blijkt in elk geval uit de resultaten van een wetenschappelijke studie over een geneesmiddel: rasagiline.
De belangrijkste medische uitdaging van de ziekte van Parkinson blijft momenteel de bescherming van de dopaminerge neuronen. Op het ogenblik dat de eerste symptomen verschijnen, is de ziekte bij de meeste patiënten al sinds vijf à tien jaar aan het evolueren. Hun reserve aan dopamineproducerende neuronen is dan ook al aanzienlijk gedaald. Neuroprotectie heeft als doel de resterende dopaminerge neuronen te behouden. Ook al hebben tal van stoffen neurobeschermende effecten getoond in het kader van laboratoriumstudies, er is nog altijd geen enkele stof gevonden die overtuigende resultaten heeft bij parkinsonpatiënten.
De verschillende behandelingen die vandaag beschikbaar zijn, zoals levodopa en dopamineagonisten, werken alleen in op de symptomen. Ze verbeteren weliswaar de dagelijkse levenskwaliteit van de patiënten, maar hebben geen rechtstreeks effect op het ziekteverloop.
Het ziekteverloop zou daarentegen wel vertraagd kunnen worden door rasagiline, een MAO-B-remmer (onomkeerbare inhibitor van de monoamine oxidase B), zoals blijkt uit een recente studie. Dit resultaat vormt een heuse primeur.
Wetenschappers hebben een experiment uitgevoerd waarbij ze aan 1.176 parkinsonpatiënten in een vroegtijdig ziektestadium ofwel rasagiline toedienden, ofwel een placebo, en dat gedurende 9 maanden. De 9 daaropvolgende maanden kregen beide groepen rasagiline. De resultaten verschenen in september 2009 in de New England Journal of Medicine (1), en tonen aan dat dagelijkse inname van 1 mg rasagiline rechtstreeks inwerkt op het ziekteverloop. De wetenschappers zijn van oordeel dat de ziekte klinisch gesproken minder snel evolueerde bij de parkinsonpatiënten die gedurende 18 maanden 1 mg rasagiline hadden genomen dan bij de overige patiënten.
Ook al bestaat er nog altijd geen behandeling om het ziekteproces te stoppen, toch zijn deze resultaten al zeer bemoedigend!
Deel en print dit artikel
Neerslachtigheid, verlies van zelfvertrouwen, angst... Bijna één op de twee parkinsonpatiënten (40%) zou minstens één keer in zijn leven kampen met depressieve gevoelen...
Zo een 70 à 90% van de patiënten met de ziekte van Parkinson verliezen hun reukzin! Typisch voor dit gedeeltelijke (hyposmie) of totale (anosmie) verlies van het reukve...
Het 'dopaminerge disregulatie'-syndroom is een specifieke gedragsstoornis die voorkomt bij ongeveer 4% van alle parkinsonpatiënten (1). Z...Dwangmatig geneesmiddelengebruik
Een opgeblazen gevoel, pijn in de darmen, veel te weinig naar het toilet gaan? Ongeveer 50% van de parkinsonpatiënten klaagt over constipatie. In de totale bevolking is...
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen