Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:12
Het verlies van de reukzin komt in de ziekte van Parkinson veel voor. We staan even stil bij dit te weinig bekend symptoom.
Zo een 70 à 90% van de patiënten met de ziekte van Parkinson verliezen hun reukzin! Typisch voor dit gedeeltelijke (hyposmie) of totale (anosmie) verlies van het reukvermogen is dat de patiënt geuren moeilijk kan herkennen en onderscheiden en ook dat de concentratie (bij welke sterkte ruikt hij de geur nog?) laag is.
Hoe komt het dat de ziekte van Parkinson gepaard gaat met een verlies van geur? Bij het ruiken speelt de neurotransmitter genaamd dopamine een belangrijke rol. De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die de aanmaak van dopamine aantast.
Het verlies van de reukzin kan een vroegtijdig signaal zijn en zich dus vóór de eerste motorische symptomen van de ziekte van Parkinson manifesteren. Dat betekent natuurlijk niet dat mensen die hun reukzin verliezen per se deze aandoening zullen krijgen! En het omgekeerde geldt ook: niet alle parkinsonpatiënten verliezen hun reukzin voor de eerste symptomen van de ziekte optreden!
Het is moeilijk om een diagnose te stellen van het verlies van de reukzin. Alleen met specifieke geurtests kan dit worden vastgesteld. De behandeling van geurverlies staat anderzijds nog maar in haar kinderschoenen. Vermoed wordt dat de behandeling van de ziekte van Parkinson met dopaminergische medicijnen bepaalde vormen van gedeeltelijk geurverlies zal kunnen verbeteren. Maar voorlopig bestaat er nog geen specifieke behandeling.
Deel en print dit artikel
Bij de diagnose van de ziekte van Parkinson worden er veel zaken in vraag gesteld. Daarbij ook uw werk, als u nog ten minste nog niet pensioengerechtigd bent. Vroeg o...
Neen. Alles wat te maken heeft met de gezondheid van de werknemer, valt onder zijn privéleven. Werknemers zijn dus niet v...Bent u verplicht om uw werkgever te informeren?
Bij dysfagie (of slikstoornissen) heeft de patiënt moeite om vast of vloeibaar voedsel te slikken of moet hij hoesten. Bijna een derde van de parkin...Wat is dysfagie?
Een ziekenhuisopname is voor iemand met parkinson vaak de gelegenheid om een ergotherapeut te zien. Dankzij ergotherapie l...Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen