Gepubliceerd op 16/06/2011 à 15:11
Drie op de vier parkinsonpatiënten kampen met schrijfstoornissen. Gelukkig kunnen ze met een beetje oefening weer correct leren schrijven.
Schrijfstoornissen treden op vanaf het prille begin van het ziekteproces en zijn voor de onwetende patiënt vaak een aanleiding om een arts te raadplegen. De meest voorkomende schrijfstoornis is micrografie (kleinere letters schrijven). Veel patiënten klagen er ook over dat ze moeite hebben om te beginnen schrijven (en dus de eerste letters op papier te zetten). Tussen de lettergroepen waaruit de woorden zijn samengesteld, verschijnen er vaak lege ruimten; die wijzen op de blokkades die de patiënt tijdens het schrijven ervaart. Tot slot hebben parkinsonpatiënten ook veel moeite met lusvormige letters (bv. de e’s en de l’s). Idem voor de m en de n, waarbij ze de neiging hebben om er één of meer halen (“bruggetjes”) aan toe te voegen.
Micrografie is een gevolg van de motorische stoornissen bij de ziekte van Parkinson:
Beven tijdens het schrijven is daarentegen vrij zeldzaam. Het beven bij parkinson vermindert immers bij het maken van bewegingen.
Revalidatiesessies bij een logopedist of een orthofonist leveren vaak goede resultaten op bij parkinsonpatiënten. Deze professionals raden meestal een vijftiental sessies aan, met een frequentie van drie sessies per week. Daarnaast moet de patiënt ook twee keer per dag een aantal thuisoefeningen doen.
Revalidatie voor micrografie bij parkinsonpatiënten omvat verschillende fasen:
1) De patiënt weer vertrouwd maken met ruime schrijfbewegingen.
Bv.: bruggen, golven en lussen laten tekenen, eerst in de ruimte, dan op grote oppervlakken.
2) De juiste hoogte van de letters terugvinden, door eerst korte woorden te schrijven en vervolgens steeds langere, op een gelijnd schrift.
3) Een schrijfstijl aanleren waarbij de patiënt woorden kan noteren zonder zijn potlood te moeten opheffen van het blad.
4) De voorkeur geven aan praktische teksten: boodschappenlijstjes, wenskaarten, naam, voornaam en adres, enz.
Bij elke sessie geeft de therapeut mondelinge richtlijnen aan de parkinsonpatiënt (bv.: “Schrijf groot”, “Stijg”, “Daal”, “Schrijf uit elkaar”, enz.). Doel van deze methode? De bewegingen bewuster en minder automatisch maken. Door deze verbale aanwijzingen te onthouden en zich bewust te worden van de uit te voeren bewegingen, weet de patiënt vervolgens wat hij precies moet doen om het verhoopte visuele resultaat te bereiken.
Deel en print dit artikel
Ongeveer 40 tot 50% van de patiënten met de ziekte van Parkinson zou getroffen worden door depressie. Naast behandelingen met antidepressiva geniet psychotherapie ook...
Anne Wojcicki, medeoprichtster van 23andme, heeft misschien een oplossing gevonden om de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson tegen te gaan bij haar echtgenoot. Die i...
Tien jaar geleden werd bij Bernadette de ziekte van Parkinson vastgesteld. Vandaag heeft ze steeds meer moeite om zich te verplaatsen. Als ze opstaat en haar eerste sta...
Maken verstokte rokers minder kans om de ziekte van Parkinson te krijgen? Moeten we nu plots beginnen te roken om de ziekte te behandelen? Absoluut niet. Maar een A...
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen