Hoofd- en halskanker - Spinocellulair carcinoom gericht behandelen | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Hoofd- en halskanker


GETUIGENISSEN

Spinocellulair carcinoom gericht behandelen

Spinocellulair carcinoom gericht behandelen

Prof. dr. Paul Clement, medisch oncoloog aan het UZ Leuven.

Recente onderzoeksontwikkelingen hebben geleid tot een nieuwe behandeling voor spinocellulair carcinoom: cetuximab, een gerichte therapie die op precieze wijze kankercellen viseert. Gesprek met prof. dr. Paul Clement.

Wat is cetuximab?

“Cetuximab is een geneesmiddel dat oorspronkelijk op de markt gebracht werd ter behandeling van dikkedarmkanker. De laatste jaren is het echter ook ter beschikking gesteld om kankers in het hoofd-halsgebied te behandelen, zoals spinocellulair carcinoom. Hoe cetuximab werkt? Het hecht zich vast aan een eiwit dat op tumorcellen bij hoofd- en halskankers verhoogd aanwezig is, de epidermale groeifactorreceptor genoemd. Hierdoor kan deze receptor, en dus de groei van de kankercellen, worden afgeremd.”

Welke patiënten komen in aanmerking voor cetuximab?

“Het wordt gebruikt bij spinocellulaire carcinoma in een gevorderd stadium, meestal in combinatie met chemotherapie. Bijvoorbeeld: is een patiënt hervallen en/of heeft hij uitzaaiingen, dan geven we chemotherapie om de levensduur te verlengen. Normaal wordt de chemotherapie gestopt na zes kuren, omdat het lichaam de nevenwerkingen niet meer aankan. In combinatie met cetuximab kan de behandeling echter langer worden volgehouden.”

Soms wordt cetuximab ook toegediend in combinatie met radiotherapie.

“Ja, dat klopt. Doorgaans is de standaardbehandeling radio- en chemotherapie. Maar voor sommige mensen is de chemotherapie cisplatine te zwaar. Zo kan deze chemotherapie gehoorverlies veroorzaken. Mensen die bijvoorbeeld een hoortoestel dragen zijn dus beter gebaat bij radiotherapie en cetuximab.”

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder
Gerichte behandelingen bij hoofd- en halskanker 24 03 2015
Hoofd- en halskanker
Gerichte behandelingen bij hoofd- en halskanker

Wat zijn gerichte behandelingen?

Recente ontwikkelingen in de research hebben geleid tot een nieuwe vorm van behandeling: de gerichte behandelingen. Dat zijn kankergene...

Lees verder

OPINIEPEILING

Wat is uw belangrijkste motivatie om te stoppen met roken?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook