Bij radiotherapie wordt gebruikgemaakt van hoogenergetische stralen die de kankercellen vernietigen maar de gezonde cellen sparen, aangezien die laatste de bestraling beter verdragen. Bij kanker van het hoofd- en halsslijmvlies kan radiotherapie alleen worden gebruikt of in combinatie met chirurgie en/of gerichte behandelingen.
Radiotherapie kan worden toegepast als adjuvante behandeling (na de chirurgische ingreep), voor tumoren met een hoog risico op recidief of uitzaaiing, of als neo-adjuvante behandeling bij grote of moeilijk bereikbare tumoren, om de omvang daarvan te verkleinen voor ze chirurgisch worden verwijderd.
Een radiotherapiebehandeling bestaat uit meerdere sessies. Op korte termijn kan de behandeling onaangename bijwerkingen veroorzaken:
Op lange termijn kan radiotherapie ook een droge mond, tandproblemen en aseptische necrose van de kaak veroorzaken. Een dergelijke behandeling vereist dus een aandachtige medische follow-up.
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDr. Brieuc Sautois, CHU van Luik.
Prof. dr. Paul Clement, medisch oncoloog aan het UZ Leuven.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen