Prostaatkanker - Leven na prostaatoperatie | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Prostaatkanker


GETUIGENISSEN

Leven na prostaatoperatie

Leven na prostaatoperatie

Erik Briers, hoofdredacteur Prostaatinfo (nieuwsbrief Wij Ook België vzw)

In 2001 werd bij Erik Briers (60) prostaatkanker vastgesteld. Kort daarna werd zijn prostaat weggenomen. “Ik had het geluk er op tijd bij te zijn, en heel correct behandeld te worden.”

Zelf PSA-test gevraagd

Beroepshalve ben ik hoofdredacteur van een wetenschappelijk-technisch tijdschrift over laboratoriumgeneeskunde. Daardoor had ik al heel wat gelezen over de PSA-test, die gebruikt wordt bij de opsporing van prostaatkanker. Zo wist ik dat in België een PSA-test terugbetaald wordt voor mannen vanaf 50 jaar. Toen ik zelf vijftig werd in mei 2001, heb ik die aangevraagd bij mijn huisarts.

 

Diagnose was lang proces

Bij die eerste bepaling stonden de PSA-waarden in mijn bloed meteen goed in het rood. Een tweede test enkele weken later bevestigde dat. Ook een echografie, een rectaal onderzoek en een biopsie toonden dat er iets mis liep met mijn prostaat. Maar daarmee was de diagnose van prostaatkanker nog steeds niet helemaal zeker. Bij de derde PSA-test bleken de PSA-waarden verdubbeld. Bijkomende biopsies gingen dezelfde, slechte richting uit. Nog eens drie maanden later bleken de PSA-waarden opnieuw sterk toegenomen. Na aanvullende onderzoeken werd duidelijk dat het om prostaatkanker ging.

 

Maar één optie: prostatectomie

Van bij de eerste PSA-test had ik me uitgebreid geïnformeerd over prostaatkanker, ook al was de diagnose nog niet zeker. Zo wist ik dat de kans groot was dat ik een prostatectomie zou moeten ondergaan, een operatie waarbij de prostaat wordt weggenomen.

 

Zenuwen niet gespaard

Op 2 januari 2002 werd ik geopereerd. Ik had het geluk dat de tumor nog volledig ingekapseld zat: er was geen weefsel rond de prostaat aangetast. Maar ik had wel de pech dat mijn rectum bij de operatie scheurde. Daardoor hadden de chirurgen de zenuwen op de prostaat niet kunnen sparen. Dergelijke complicatie komt gelukkig slechts zelden voor.

Na mijn ontslag uit het ziekenhuis ben ik meteen opnieuw aan de slag gegaan, ook al was ik de eerste weken na de operatie wat vermoeid. Met behulp van kinesitherapie lukte het me bovendien om na zes maanden zo goed als droog te blijven. Die incontinentie heeft me overigens nooit thuis gehouden. Niemand kon het klein reservoir aan mijn been zien. Het enige vervelende was dat er in de mannentoiletten van restaurants of cafés geen vuilbakjes staan voor incontinentieverbanden.

 

Impotentie als gevolg van de operatie

Sinds mijn operatie kan ik ook geen erecties meer krijgen. De zenuwen zijn zo beschadigd dat zelfs een erectiepil niet meer helpt. Voor mij zijn inspuitingen met prostaglandines de enige optie, en dat werkt.

 

Geen behandeling meer

Sinds de operatie heb ik geen behandeling meer moeten ondergaan. Ik word nu nog jaarlijks opgevolgd en mijn PSA-waarden, afkomstig van het restweefsel, zitten altijd op de grens van het meetbare. Achteraf gezien ben ik heel tevreden dat de kanker op tijd ontdekt werd. Prostaatkanker kan zware gevolgen hebben, ook al evolueert de ziekte doorgaans heel traag. Ik heb niet de indruk dat prostaatkanker een grote impact heeft gehad op mijn leven. Ik doe nog alles zoals voorheen.

 

 

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Prostaatkanker: de bijwerkingen van de hormoontherapie behandelen 26 06 2019
Prostaatkanker
Prostaatkanker: de bijwerkingen van de hormoontherapie behandelen

Stemmingsstoornissen, vermoeidheid, erectiestoornissen, gewichtstoename, spiermassaverlies, opvliegers, stijgende cholesterol- en bloedsuikerwaarden en osteoporose … beho...

Lees verder
Prostatectomie: stoppen met roken verbetert het seksueel functioneren 04 09 2017
Prostaatkanker
Prostatectomie: stoppen met roken verbetert het seksueel functioneren

Erectiestoornissen: frequent na een prostaatverwijdering

De chirurgische verwijdering van de prostaat (totale prostatectomie) is de standaardbehandeling voor niet-uitge...

Lees verder
Het belang van radiotherapie bij uitgezaaide prostaatkanker 01 08 2017
Prostaatkanker
Het belang van radiotherapie bij uitgezaaide prostaatkanker

Naar welke organen verspreidt prostaatkanker zich het vaakst?

In de eerste plaats naar de lymfeklieren in het kleine bekken en naar de botten, vooral in de wervelkolom...

Lees verder
Honden om prostaatkanker op te sporen? 13 10 2014
Prostaatkanker
Honden om prostaatkanker op te sporen?

Een Italiaans onderzoeksteam bestudeerde het potentieel van de legendarische reukzin van honden (1). Hun hypothese: dankzij een specifieke training zouden onze viervoeter...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder
15 05 2020
Prostaatkanker
Prostaatkanker en lichaamsvet: wat is het verband?

De wijze waarop het vet in je lichaam is verdeeld, kan op lange termijn een invloed hebben op je gezondheid.
Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van bu...

Lees verder

OPINIEPEILING

Al uw vrienden spreken over hun PSA-waarden. En u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook