Prostaatkanker - Recidief van prostaatkanker nu sneller dan ooit op | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Prostaatkanker


GETUIGENISSEN

Recidief van prostaatkanker nu sneller dan ooit opgespoord

Recidief van prostaatkanker nu sneller dan ooit opgespoord

Prof. Patrick Flamen, diensthoofd nucleaire geneeskunde (Jules Bordet Instituut)

Professor Patrick Flamen en zijn team voerden als eerste in België een nieuwe techniek uit die een recidief van prostaatkanker in een heel vroeg stadium kan opsporen. Professor Flamen geeft een woordje uitleg.

Wat is een recidief van prostaatkanker juist?

We spreken over een recidief van kanker als er een nieuwe kanker opduikt in een orgaan dat al eerder door een kwaadaardige tumor werd getroffen. Het risico op recidieven varieert naargelang het soort kanker.

Komt een recidief van prostaatkanker dan vaak voor?

We detecteren in België jaarlijks ongeveer 8600 nieuwe gevallen van prostaatkanker. Als er op het moment van de diagnose nog geen uitzaaiingen aanwezig zijn, kan de tumor worden verwijderd via het chirurgisch wegnemen van de prostaat. .

Jammer genoeg duikt in de tien jaar na deze ingreep bij 30% tot 50% van de patiënten op dezelfde plaats een nieuwe kanker op. Dat is een recidief van kanker.

Het is natuurlijk belangrijk om die nieuwe kanker zo snel mogelijk op te sporen, maar tot nu toe konden we die maar in minder dan 10% van de gevallen in een heel vroeg stadium opsporen. Daarmee bedoelen we: hem al detecteren bij PSA-waarden lager dan 2,0 ng/ml, met andere woorden wanneer de tumor nog heel klein is.

Hoe werkt de nieuwe vroegtijdige detectie dan juist?

We dienen de patiënt een radioactief gemerkte molecule - een zogenaamde tracer - toe die zich specifiek richt tegen het eiwit PSMA. Dat eiwit komt enkel voor bij recidiverende prostaatkankerhaarden.

Eén uur nadat we de radioactief gemerkte molecule hebben geïnjecteerd, kan een PET-scan de radioactiviteit van de ingespoten stof in het lichaam meten en zo de recidief van kanker in beeld brengen.

Als de PET-scan een recidiefhaard lokaliseert, kunnen we vervolgens een gerichte ingreep uitvoeren om zo de overlevingskansen van de patiënt te verhogen.

Wat zijn de voordelen van deze nieuwe techniek?
De nieuwe technologie heeft twee grote voordelen ten opzichte van de huidige technieken:

- Ze is veel gevoeliger voor de detectie van beginnende recidieven dan alle andere bestaande technieken samen. We zijn er dus sneller bij als een recidief de kop opsteekt en dat is goed voor de patiënt.

- We kunnen de tracer labelen met Gallium-68, een isotoop die we vrij goedkoop zelf produceren. Bij andere technieken kan de radioactieve merker enkel in gespecialiseerde laboratoria worden geproduceerd.

Zal deze nieuwe methode binnenkort courant worden gebruikt?

Zeker. Deze nieuwe methode werd onlangs voor het eerst gebruikt en we  behandelen er nu onze eerste honderd patiënten mee. Als de techniek na deze honderd patiënten nog steeds dezelfde resultaten geeft, zal hij de oude technieken volledig vervangen. In het UZ Gasthuisberg in Leuven hebben ze die stap trouwens al gezet en werken ze enkel nog met de nieuwe methode.

Vanaf wanneer is het beschikbaar en voor welke patiënten is het nuttig?

De techniek is nu dus al beschikbaar in het Jules Bordet Instituut (Brussel) en in het UZ Gasthuisberg (Leuven). Het gaat natuurlijk enkel over de detectie van heel vroegtijdige recidieven (PSA-waarden die lager liggen dan 2,0 ng/ml), een stadium waarin een curatieve behandeling nog tot de mogelijkheden behoort.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Heb ik een agressieve prostaatkanker? 10 12 2012
Prostaatkanker
Heb ik een agressieve prostaatkanker?

Er zijn verschillende aanwijzingen die de arts op het spoor kunnen zetten van prostaatkanker:

Lees verder
Helpen vitamines prostaatkanker voorkomen? 20 08 2012
Prostaatkanker
Helpen vitamines prostaatkanker voorkomen?

Ook al eens horen zeggen dat een bepaald voedingsmiddel mogelijks preventief 'werkt' tegen kanker? De laatste jaren duiken er steeds vaker – al dan niet juiste - preventi...

Lees verder
Verband tussen cholesterol en prostaatkanker? 09 07 2012
Prostaatkanker
Verband tussen cholesterol en prostaatkanker?

Te hoge cholesterol

We weten allemaal dat we “op onze cholesterol moeten letten”. Want een teveel aan cholesterol, en meer bepaald de ‘slechte’ LDL-cholesterol, doet de a...

Lees verder
Als robots assisteren bij prostatectomie 21 03 2012
Prostaatkanker
Als robots assisteren bij prostatectomie

Robot voert orders uroloog uit

In de supermarkt, het station of de luchthaven hebben robots in de vorm van automatische kassa’s de plaats ingenomen van het personeel. M...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder
15 05 2020
Prostaatkanker
Prostaatkanker en lichaamsvet: wat is het verband?

De wijze waarop het vet in je lichaam is verdeeld, kan op lange termijn een invloed hebben op je gezondheid.
Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van bu...

Lees verder

OPINIEPEILING

Al uw vrienden spreken over hun PSA-waarden. En u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook