Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Prostaatkanker


GETUIGENISSEN

Recidief van prostaatkanker nu sneller dan ooit opgespoord

Recidief van prostaatkanker nu sneller dan ooit opgespoord

Prof. Patrick Flamen, diensthoofd nucleaire geneeskunde (Jules Bordet Instituut)

Professor Patrick Flamen en zijn team voerden als eerste in België een nieuwe techniek uit die een recidief van prostaatkanker in een heel vroeg stadium kan opsporen. Professor Flamen geeft een woordje uitleg.

Wat is een recidief van prostaatkanker juist?

We spreken over een recidief van kanker als er een nieuwe kanker opduikt in een orgaan dat al eerder door een kwaadaardige tumor werd getroffen. Het risico op recidieven varieert naargelang het soort kanker.

Komt een recidief van prostaatkanker dan vaak voor?

We detecteren in België jaarlijks ongeveer 8600 nieuwe gevallen van prostaatkanker. Als er op het moment van de diagnose nog geen uitzaaiingen aanwezig zijn, kan de tumor worden verwijderd via het chirurgisch wegnemen van de prostaat. .

Jammer genoeg duikt in de tien jaar na deze ingreep bij 30% tot 50% van de patiënten op dezelfde plaats een nieuwe kanker op. Dat is een recidief van kanker.

Het is natuurlijk belangrijk om die nieuwe kanker zo snel mogelijk op te sporen, maar tot nu toe konden we die maar in minder dan 10% van de gevallen in een heel vroeg stadium opsporen. Daarmee bedoelen we: hem al detecteren bij PSA-waarden lager dan 2,0 ng/ml, met andere woorden wanneer de tumor nog heel klein is.

Hoe werkt de nieuwe vroegtijdige detectie dan juist?

We dienen de patiënt een radioactief gemerkte molecule - een zogenaamde tracer - toe die zich specifiek richt tegen het eiwit PSMA. Dat eiwit komt enkel voor bij recidiverende prostaatkankerhaarden.

Eén uur nadat we de radioactief gemerkte molecule hebben geïnjecteerd, kan een PET-scan de radioactiviteit van de ingespoten stof in het lichaam meten en zo de recidief van kanker in beeld brengen.

Als de PET-scan een recidiefhaard lokaliseert, kunnen we vervolgens een gerichte ingreep uitvoeren om zo de overlevingskansen van de patiënt te verhogen.

Wat zijn de voordelen van deze nieuwe techniek?
De nieuwe technologie heeft twee grote voordelen ten opzichte van de huidige technieken:

- Ze is veel gevoeliger voor de detectie van beginnende recidieven dan alle andere bestaande technieken samen. We zijn er dus sneller bij als een recidief de kop opsteekt en dat is goed voor de patiënt.

- We kunnen de tracer labelen met Gallium-68, een isotoop die we vrij goedkoop zelf produceren. Bij andere technieken kan de radioactieve merker enkel in gespecialiseerde laboratoria worden geproduceerd.

Zal deze nieuwe methode binnenkort courant worden gebruikt?

Zeker. Deze nieuwe methode werd onlangs voor het eerst gebruikt en we  behandelen er nu onze eerste honderd patiënten mee. Als de techniek na deze honderd patiënten nog steeds dezelfde resultaten geeft, zal hij de oude technieken volledig vervangen. In het UZ Gasthuisberg in Leuven hebben ze die stap trouwens al gezet en werken ze enkel nog met de nieuwe methode.

Vanaf wanneer is het beschikbaar en voor welke patiënten is het nuttig?

De techniek is nu dus al beschikbaar in het Jules Bordet Instituut (Brussel) en in het UZ Gasthuisberg (Leuven). Het gaat natuurlijk enkel over de detectie van heel vroegtijdige recidieven (PSA-waarden die lager liggen dan 2,0 ng/ml), een stadium waarin een curatieve behandeling nog tot de mogelijkheden behoort.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Prostaatkanker: behandelen of niet? 18 03 2014
Prostaatkanker
Prostaatkanker: behandelen of niet?

Met 9.500 nieuwe gevallen per jaar in België is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen. Trouwens, “de grote meerderheid van alle mannen boven de 80 heeft kankerc...

Lees verder
Het ‘flare-up’-effect onder de loep 02 01 2014
Prostaatkanker
Het ‘flare-up’-effect onder de loep

LHRH-agonisten worden gebruikt bij hormoontherapie tegen prostaatkanker. Doel van deze moleculen: de productie van testosteron in de testikels doen dalen, om op die manier de on...

Lees verder
Ultrasone trillingen tegen prostaatkanker? 08 08 2013
Prostaatkanker
Ultrasone trillingen tegen prostaatkanker?

Thermoablatie is een behandeling van prostaatkanker met ‘hoogfrequente ultrasone trillingen’ (HIFU). Principe: geluidsgolven worden op een klein deel van de prostaat gericht...

Lees verder
Voeding en prostaatkanker: is er een verband? 19 06 2013
Prostaatkanker
Voeding en prostaatkanker: is er een verband?

Veel studies, maar weinig zekerheden

Er bestaan heel wat studies over het verband tussen voeding en kanker. Volgens enkele van de recentste studies zou rood vlees het risico op...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Chemotherapie 05 02 2016
Prostaatkanker
Chemotherapie

Wat is chemotherapie?

Chemotherapie is het geheel van geneesmiddelen die door hun manier van werken de reproductie van snel delende cellen in het lichaam afremmen. Het doel is du...

Lees verder
Risicofactoren voor prostaatkanker 16 03 2011
Prostaatkanker
Risicofactoren voor prostaatkanker

De precieze oorzaken van prostaatkanker zijn niet bekend. Toch heeft onderzoek op een aantal risicofactoren gewezen.

  • Leeftijd. Leeftijd is de belangrijkste risicofacto...

Lees verder
De verschillende stadia van prostaatkanker 14 03 2011
Prostaatkanker
De verschillende stadia van prostaatkanker

Tussen de eerste tekenen van prostaatkanker (voorlopercellen) en eventuele botmetastasen kan een periode van twintig tot dertig jaar liggen. Hoe snel de stadia elkaar opvolgen, han...

Lees verder
Prostaatkanker kent een trage evolutie 14 03 2011
Prostaatkanker
Prostaatkanker kent een trage evolutie

Net zoals andere kankers kan prostaatkanker soms een zeer agressief verloop kennen. Maar in de meeste gevallen evolueert prostaatkanker traag. Tussen een eerste indicatie op...

Lees verder
Bijwerkingen van hormoontherapie 14 03 2011
Prostaatkanker
Bijwerkingen van hormoontherapie

Hormoontherapie met LHRH-agonisten en –antagonisten veroorzaakt een aantal bijwerkingen.

  • Stemmingsstoornissen: vermoeidheid, energieverlies, mindere concentratie en minder...

Lees verder
Principe van hormoontherapie 14 03 2011
Prostaatkanker
Principe van hormoontherapie

Mannelijke hormonen afremmen

De mannelijke hormonen zoals testosteron regelen het natuurlijke fenomeen van groei en afbraak van de prostaatcellen. Als dat normale proces verstoor...

Lees verder

OPINIEPEILING

Al uw vrienden spreken over hun PSA-waarden. En u?

ZIEKTES IN DE KIJKER

Alle ziekten
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook