Prostaatkanker - Recidief van prostaatkanker nu sneller dan ooit op | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Prostaatkanker


GETUIGENISSEN

Recidief van prostaatkanker nu sneller dan ooit opgespoord

Recidief van prostaatkanker nu sneller dan ooit opgespoord

Prof. Patrick Flamen, diensthoofd nucleaire geneeskunde (Jules Bordet Instituut)

Professor Patrick Flamen en zijn team voerden als eerste in België een nieuwe techniek uit die een recidief van prostaatkanker in een heel vroeg stadium kan opsporen. Professor Flamen geeft een woordje uitleg.

Wat is een recidief van prostaatkanker juist?

We spreken over een recidief van kanker als er een nieuwe kanker opduikt in een orgaan dat al eerder door een kwaadaardige tumor werd getroffen. Het risico op recidieven varieert naargelang het soort kanker.

Komt een recidief van prostaatkanker dan vaak voor?

We detecteren in België jaarlijks ongeveer 8600 nieuwe gevallen van prostaatkanker. Als er op het moment van de diagnose nog geen uitzaaiingen aanwezig zijn, kan de tumor worden verwijderd via het chirurgisch wegnemen van de prostaat. .

Jammer genoeg duikt in de tien jaar na deze ingreep bij 30% tot 50% van de patiënten op dezelfde plaats een nieuwe kanker op. Dat is een recidief van kanker.

Het is natuurlijk belangrijk om die nieuwe kanker zo snel mogelijk op te sporen, maar tot nu toe konden we die maar in minder dan 10% van de gevallen in een heel vroeg stadium opsporen. Daarmee bedoelen we: hem al detecteren bij PSA-waarden lager dan 2,0 ng/ml, met andere woorden wanneer de tumor nog heel klein is.

Hoe werkt de nieuwe vroegtijdige detectie dan juist?

We dienen de patiënt een radioactief gemerkte molecule - een zogenaamde tracer - toe die zich specifiek richt tegen het eiwit PSMA. Dat eiwit komt enkel voor bij recidiverende prostaatkankerhaarden.

Eén uur nadat we de radioactief gemerkte molecule hebben geïnjecteerd, kan een PET-scan de radioactiviteit van de ingespoten stof in het lichaam meten en zo de recidief van kanker in beeld brengen.

Als de PET-scan een recidiefhaard lokaliseert, kunnen we vervolgens een gerichte ingreep uitvoeren om zo de overlevingskansen van de patiënt te verhogen.

Wat zijn de voordelen van deze nieuwe techniek?
De nieuwe technologie heeft twee grote voordelen ten opzichte van de huidige technieken:

- Ze is veel gevoeliger voor de detectie van beginnende recidieven dan alle andere bestaande technieken samen. We zijn er dus sneller bij als een recidief de kop opsteekt en dat is goed voor de patiënt.

- We kunnen de tracer labelen met Gallium-68, een isotoop die we vrij goedkoop zelf produceren. Bij andere technieken kan de radioactieve merker enkel in gespecialiseerde laboratoria worden geproduceerd.

Zal deze nieuwe methode binnenkort courant worden gebruikt?

Zeker. Deze nieuwe methode werd onlangs voor het eerst gebruikt en we  behandelen er nu onze eerste honderd patiënten mee. Als de techniek na deze honderd patiënten nog steeds dezelfde resultaten geeft, zal hij de oude technieken volledig vervangen. In het UZ Gasthuisberg in Leuven hebben ze die stap trouwens al gezet en werken ze enkel nog met de nieuwe methode.

Vanaf wanneer is het beschikbaar en voor welke patiënten is het nuttig?

De techniek is nu dus al beschikbaar in het Jules Bordet Instituut (Brussel) en in het UZ Gasthuisberg (Leuven). Het gaat natuurlijk enkel over de detectie van heel vroegtijdige recidieven (PSA-waarden die lager liggen dan 2,0 ng/ml), een stadium waarin een curatieve behandeling nog tot de mogelijkheden behoort.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Belangrijke doorbraak in de aanpak van prostaatkanker 22 11 2023
Prostaatkanker
Belangrijke doorbraak in de aanpak van prostaatkanker

Het Jules Bordet Instituut – het kankercentrum van het H.U.B (academisch ziekenhuis Brussel) – biedt zijn patiënten een ultra-individuele behandeling. Dit is mogelijk dan...

Lees verder
“Tegen 2030 kunnen de eerste kankervaccins er zijn” 23 10 2023
Melanoom
“Tegen 2030 kunnen de eerste kankervaccins er zijn”

De mRNA-technologie... Een baanbrekend stukje technologie, dat volgens Klinisch biologe Isabel Reloux-Roels (UZ Gent) bij eventuele toekomstige pandemieën opnieuw kan ing...

Lees verder
Prostaatkanker: de bijwerkingen van de hormoontherapie behandelen 26 06 2019
Prostaatkanker
Prostaatkanker: de bijwerkingen van de hormoontherapie behandelen

Stemmingsstoornissen, vermoeidheid, erectiestoornissen, gewichtstoename, spiermassaverlies, opvliegers, stijgende cholesterol- en bloedsuikerwaarden en osteoporose … beho...

Lees verder
Prostatectomie: stoppen met roken verbetert het seksueel functioneren 04 09 2017
Prostaatkanker
Prostatectomie: stoppen met roken verbetert het seksueel functioneren

Erectiestoornissen: frequent na een prostaatverwijdering

De chirurgische verwijdering van de prostaat (totale prostatectomie) is de standaardbehandeling voor niet-uitge...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder
15 05 2020
Prostaatkanker
Prostaatkanker en lichaamsvet: wat is het verband?

De wijze waarop het vet in je lichaam is verdeeld, kan op lange termijn een invloed hebben op je gezondheid.
Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van bu...

Lees verder

OPINIEPEILING

Al uw vrienden spreken over hun PSA-waarden. En u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook