Dr. Anne Druez, dienst maag- en darmziekten, CHU Dinant-Godinne-UCL Namen
Voeding, pijnbeheersing en leefhygiëne: door welke goede leefgewoonten kunnen mensen met een slechte spijsvertering als gevolg van exocriene pancreasinsufficiëntie toch weer een normaal leven leiden?
Het is van cruciaal belang dat ze de best mogelijke leefhygiëne aannemen. Ik raad mijn patiënten aan om gevarieerd en evenwichtig te eten. Hulp van een diëtiste kan nuttig zijn om goede eetgewoonten aan te leren.
Mensen die kampen met een slechte spijsvertering door exocriene pancreasinsufficiëntie mogen zich vooral geen strenge diëten opleggen. Dat kan de ondervoeding nog verergeren en de tekorten nog vergroten. Maaltijden met wat meer vet zijn dus zeker niet te bannen zolang de patiënt ze goed verdraagt.
Voeding en enzymsubstitutietherapie gaan hand in hand in de behandeling van een slechte spijsvertering door exocriene pancreasinsufficiëntie. De substitutie-enzymen compenseren het tekort aan enzymen die normaal door de pancreas worden geproduceerd. De dosissen moeten zo worden afgesteld dat de patiënt geen symptomen meer heeft (steatorree, pijn enz.), van alles kan eten en de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Regelmatige follow-up door een arts is dan ook belangrijk.
De behandeling van de chronische pijnklachten vraagt een goede follow-up door de huisarts en de maag- en darmspecialist, zodat de patiënt de gepaste pijnstillers krijgt. Als de pijnklachten niet verminderen, kan een endoscopische behandeling worden overwogen.
De patiënt moet bovendien alert blijven voor nieuwe pijn, want die kan wijzen op complicaties van de pancreasaandoening (opstoot van acute pancreatitis bijvoorbeeld).
Een patiënt bij wie de ziekte gestabiliseerd is, gaat gewoonlijk één keer om de zes maanden op controle. De arts kan dan eventuele tekorten opsporen en een check-up van zijn voeding en algemene gezondheidstoestand doen. Bij bepaalde klachten moet de patiënt de consultatie wel vervroegen en meteen een afspraak maken om eventuele complicaties te laten opsporen. Die klachten zijn aanhoudende diarree die een echte handicap wordt, ongewone buikpijn, verminderde eetlust en gewichtsverlies.
Het is van cruciaal belang dat patiënten definitief stoppen met roken en drinken, want beide gewoonten verergeren de progressie van pancreatitis. Roken vergroot bovendien het risico op pancreaskanker.
Ook regelmatige lichaamsbeweging is heel belangrijk!
Een goede leefhygiëne en een aangepaste medicatie helpen de symptomen van een slechte spijsvertering door pancreasinsufficiëntie onder controle houden. Het is dus perfect mogelijk om ondanks de ziekte een normaal leven te leiden.
Deel en print dit artikel
Om de behandeling van een slechte spijsvertering optimaal te laten werken en de best mogelijke levenskwaliteit te behouden, mijdt u best:
Mensen die kampen met een slechte spijsvertering slagen er niet meer in om de energie en de voedingsstoffen uit hun voedsel optimaal te gebruiken....
Lees verderDe behandeling van een slechte spijsvertering door pancreasinsufficiëntie gebeurt multidisciplinair: de huisarts, de maag- en darmarts, de diëtist en, eventueel als laats...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen