Van een kleine snijwonde in de vinger tot een steekwonde, huidletsels maken deel uit van het gewone leven. In de meeste gevallen hoeft de behandeling van een wonde niet ingewikkeld te zijn. Afhankelijk van het type, de omvang en de plaats, kunnen de meeste huidletsels zeer goed thuis behandeld worden.
Voor je een wonde verzorgt, doe je er goed aan om zorgvuldig je handen te wassen om te voorkomen dat er bacteriële besmetting optreedt.
Ontsmet de wonde en het gebied errond met een passend antisepticum (zie het EHBO-kistje): dat kan met een waterig of gelvormig gejodeerd antisepticum, afhankelijk van het type letsel en zijn oppervlakte.
Opgelet, ether is geen antisepticum, maar een ontvettingsmiddel en daardoor prima geschikt om sporen van pleisters te verwijderen!
Breng het antisepticum op de wonde aan met een steriel kompres. Vermijd watten, want die rafelen uit en blijven in de wonde kleven.
De wonde beschermen met een geschikt verband.
In tegenstelling tot wat men gewoonlijk denkt, genezen en helen wonden beter met een verband en als men ze lichtjes vochtig houdt.
Door de wonde te beschermen met een verband, verkleint men ook het risico op besmetting en dus op infectie van het letsel.
Ook kleine, onbeduidende kwetsuren moet men beschermen, en dan vooral op de buigingspunten (ellebogen, knieën), de voetzool en de handen, die men vaak gebruikt als men beweegt. Neem je EHBO-kistje bij de hand.
Wellicht zijn dit de vaakst voorkomende en meest milde wonden. Ze komen vaak voor bij kinderen op de speelplaats, maar ook bij volwassenen die buiten aan het werk zijn of huishoude...
Lees verderDergelijke ongevallen worden vaak veroorzaakt door punaises, nagels en naalden, en komen dan ook het vaakst voor bij (onervaren) doe-het-zelvers en naaisters. Het risico op infecti...
Lees verderKoel de brandwonde meteen onder stromend water op een temperatuur van 20 °C en doe dat minutenlang (tot wel 20 minuten). Gebruik geen ijsblokjes en zorg ervoor dat het water niet t...
Lees verderEen blaar, ook blein genoemd, is een huidletsel waarbij een luchtbel ontstaat die zich vult met een sereus vocht (lymfe). Het is een fabeltje dat je een blaar altijd meteen door mo...
Lees verderMisschien heeft jouw huisdier je gebeten en gekrabd, in andere gevallen was het een onbekend, wild dier, waarbij er misschien een verhoogd risico is op hondsdolheid, een streptokok...
Lees verderHet kortedarmsyndroom (SBS)
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Lymfomen
Multiple sclerose
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging