De beschikbaarheid van een EHBO-koffer is noodzakelijk om thuis op de juiste manier wonden te verzorgen. Hoe stel je zo’n trommel samen? Vraag je apotheker, huisarts of de verpleegkundige op school om advies.
Antiseptische oplossingen worden altijd gebruikt op een levend weefsel en zijn aangewezen voor de behandeling van de gezonde of gekwetste huid, terwijl desinfecterende middelen het vaakst worden toegepast ter preventie en op voorwerpen.
Jodiumderivaten (polyvidonjodium): zijn breedspectrum ontsmettingsmiddelen (bacteriën, virussen, schimmels en sporen) met een bijzonder uitgebreide werking en daardoor bijzonder doeltreffend.
Men mag ze nooit samen aanwenden met antiseptica die zilver bevatten, zoals zilversulfamethoxazole, want daardoor zouden er blijvende zwarte tatoeages ontstaan.
Niet gebruiken bij zwangere vrouwen en zuigelingen.
Chloorhexidine: is een antiseptisch middel met een breed werkingsspectrum. Het doodt bacteriën en ook schimmels. Het is een waterige oplossing en bestaat in transparante en gekleurde vorm.
Kleurstoffen: oplossing met een lichte antiseptische werking. Het bekendst is eosine, dat vooral gebruikt wordt voor zijn uitdrogende werking (waterpokken, luieruitslag bij zuigelingen).
Waterstofperoxide: een licht antiseptische oplossing met bloedstelpende werking, geschikt voor oppervlakkige wonden. Enkel verdunde oplossingen (1/10) kunnen worden gebruikt als antisepticum.
Hexamidine: gebruikt als lokaal ontsmettingsmiddel voor de huid en als aanvullende behandeling bij huidziekten. Op basis van alcohol.
Ethylalcohol: in tegenstelling tot wat men denkt, heeft alcohol met een concentratie van 70 % een grotere antiseptische werking dan een 90 %-oplossing, maar het middel is wel erg pijnlijk. Bovendien kan het genezingsproces erdoor vertraagd worden. Daardoor is het niet geschikt om wonden te ontsmetten.
Gebruik het liever om medische instrumenten te desinfecteren.
Combineer nooit verschillende antiseptische middelen op dezelfde wonde, want er kan altijd een wisselwerking ontstaan. Het ongepast mengen van diverse stoffen kan hun werking tenietdoen en soms toxische verschijnselen uitlokken.
Na opening heeft elk product zijn eigen houdbaarheidsduur. Kijk die goed na en houd je eraan.
Topische antibiotica (gels, crèmes) zijn niet geschikt voor zelfmedicatie. Ze zijn enkel beschikbaar op medisch voorschrift en aangewezen bij heel specifieke gevallen.
Bijvoorbeeld kleine schaartjes voor medisch gebruik, een klemtang (epileertang) of een wegwerpnaald voor splinters en blaren.
Steriele kompressen, pleisters of droge verbanden voor open wonden; hydrocolloïde pleisters voor wonden die ontstaan door wrijving (blaren op de voeten) – ze leggen een beschermende gel die het wondvocht absorbeert; dunne polyurethaanverbanden die zich makkelijk laten aanpassen voor de lichaamsdelen met buig- en strekspieren; lipido-colloïde verbanden voor uitgebreide schaafwonden. Hydrocolloïde pleisters en polyurethaanverbanden zijn waterbestendig en ondoordringbaar voor bacteriën, waardoor men kan baden/douchen. Hydrocolloïde pleisters mag men twee tot drie dagen laten zitten.
Voor oppervlakkige snijwonden zijn zelfklevende hechtstrips (Steri-Strip®) bijzonder nuttig. Men plaatst ze haaks op de wonde en zorgt ervoor dat de eerste helft aan de ene kant en de tweede helft aan de andere kant gekleefd worden. Een hechtstrip kan men een week laten zitten.
Vergeet ook niet om een bloedstelpende gel of spray in huis te halen.
Pparacetamol, ontstekingsremmende NSAID’s, acetylsalicylzuur, enz. bestrijden de pijn.
In 2023 werden er in België 5.896 tekenbeten bij personen gerapporteerd via Tekennet. Dat zijn er bijna 1.000 meer dan in 2022 (4.918 tekenbeten), maar beduidend minder d...
Lees verderBent u van plan om te gaan wandelen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of een ander deel van Oost-Europa? Vergeet dan niet om niet alleen goed schoeisel te kiezen, maa...
Lees verderEr zijn twee belangrijke soorten wondinfecties. De meest voorkomende zijn bacteriële infecties. Veel zeldzamer zijn schimmel-/gistinfecties die men kan oplopen bij het we...
Lees verderEen val, een snijwonde, een brandwonde of een beet, het kan iedereen overkomen. Om infecties van de wonde of erger te voorkomen, moet er snel en adequaat gereageerd worde...
Lees verderDe beschikbaarheid van een EHBO-koffer is noodzakelijk om thuis op de juiste manier wonden te verzorgen. Hoe stel je zo’n trommel same...
Lees verderDr. Françoise Guiot, dermatoloog en oprichter van het Centre médical Saint-Georges in Grez-Doiceau, geeft tekst en uitleg over wat te doen in geval van een acute wonde.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen