Alzheimer - Kenniscentrum Mantelzorg helpt mensen mensen helpe | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Alzheimer


GETUIGENISSEN

Kenniscentrum Mantelzorg helpt mensen mensen helpen

Kenniscentrum Mantelzorg helpt mensen mensen helpen

Mantelzorgers kunnen bij het Kenniscentrum Mantelzorg vzw terecht voor steun en informatie. Stafmedewerker Lien Timmermans legt uit hoe het centrum de mantelzorgers bijstaat.

Wie zijn de mantelzorgers precies?

Mantelzorgers zorgen gratis en op regelmatige basis voor een zorgbehoevend persoon, bijvoorbeeld iemand met de ziekte van Alzheimer. Anders dan vrijwilligers hebben ze een persoonlijke band met de persoon die ze helpen. Ze zorgen uit liefde of sympathie voor die persoon. Doorgaans gaat het om familie, of een goede vriend. Mantelzorgers worden steeds belangrijker omdat er alsmaar meer zorg nodig is. Bovendien doet wat liefdevol engagement in onze individualistische maatschappij zeker geen kwaad.

Wat kan het Kenniscentrum Mantelzorg voor mantelzorgers doen?

Mantelzorgers zitten vaak met heel wat vragen. Dat kunnen praktische vragen zijn over de zorg. Bijvoorbeeld over nachthulp of respijtzorg. Maar het Kenniscentrum Mantelzorg kan hen ook informeren over de mantelzorgpremie of over andere financiële vergoedingen en tegemoetkomingen. Het KeM verdedigt de belangen van de mantelzorgers en zorgafhankelijke personen, inventariseert en rapporteert knelpunten en geeft aanbevelingen voor het beleid.

Het kenniscentrum heeft verschillende publicaties ter beschikking?

Per provincie hebben we een aparte infobrochure over thuiszorg. Er zijn ook brochures over financiële afspraken, om bijvoorbeeld misverstanden met broers en zussen te voorkomen, en een algemene 'Gids in de Thuiszorg'. De brochures kunnen besteld worden via onze website.

Jullie geven mantelzorgers ook de kans om elkaar te ontmoeten?

Twee keer per jaar organiseren we in elke provincie een info- en ontmoetingsmoment rond een specifiek thema. Mantelzorgers kunnen dan vragen stellen, en achteraf is er ruimte om ervaringen uit te wisselen.

Ten slotte pleiten jullie voor een beter statuut voor de mantelzorgers?

We vragen inderdaad een grotere, financiële vergoeding voor mantelzorgers. De mantelzorgpremie bestaat nog niet in alle gemeentes. Bovendien zou het mantelzorgverlof langer en vlotter moeten kunnen.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Alzheimer Café Day 2007: "de geur van koffie vergeet je niet'" 23 02 2011
Alzheimer
Alzheimer Café Day 2007: "de geur van koffie vergeet je niet'"

De doelstelling van een Alzheimer café is om in een gemoedelijke sfeer en met een kopje koffie samen te zitten en te praten, ervaringen uit te wisselen, opnieuw het plezi...

Lees verder
Omega-3 en alzheimer 23 02 2011
Alzheimer
Omega-3 en alzheimer

Het onderzoek dat die stelling ondersteunt, werd uitgevoerd bij 8.085 mannen en vrouwen boven de 65 jaar die vóór de start van de tests niet aan dementie leden. Na vier j...

Lees verder
Workshops kunsttherapie: creativiteit voor meer patiëntenwelzijn 23 02 2011
Alzheimer
Workshops kunsttherapie: creativiteit voor meer patiëntenwelzijn

Welke positieve effecten halen alzheimerpatiënten volgens u uit de workshops kunsttherapie? Wat is uw ervaring op dat vlak?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te sta...

Lees verder
De ziekte van Alzheimer: de rol van de genen 23 02 2011
Alzheimer
De ziekte van Alzheimer: de rol van de genen

Wat het genetische aspect aangaat, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de « klassieke » genetische ziektes (zoals mucoviscidose of daltonisme) en de genetisc...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Nieuwe bloedtest voor ziekte van Alzheimer 12 01 2023
Alzheimer
Nieuwe bloedtest voor ziekte van Alzheimer

De test kan een verdere doorbraak betekenen in het vroeger opsporen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Onlangs werd al een geneesmiddel gevonden dat d...

Lees verder
Dementie, de belangrijkste doodsoorzaak in België 07 12 2022
Alzheimer
Dementie, de belangrijkste doodsoorzaak in België

Tussen 2004 en 2019 klom dementie geleidelijk aan op tot de belangrijkste doodsoorzaak in België. Dat blijkt uit nieuwe analyses van gezondheidsinstituut Sciensano. De op...

Lees verder

OPINIEPEILING

U vergeet af en toe eens iets, soms ook belangrijke dingen. Wat zegt u tegen iemand als u een belangrijke afspraak vergeten bent?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook