Als een patiënt met de ziekte van Alzheimer niet langer thuis kan blijven, moet een plaatsing in een instelling overwogen worden, niet alleen om veiligheidsredenen, maar ook voor de gezondheid van de mantelzorger. Deze beslissing kan een kritiek moment zijn, zowel voor de patiënt als voor zijn naasten, die vaak kampen met schuldgevoelens omdat ze niet langer voor hem hebben kunnen zorgen. Als de patiënt eenmaal geplaatst is, blijven de rol en de aanwezigheid van de familie echter essentieel, ongeacht het soort instelling.
Dagcentra zijn aangepaste structuren voor de opvang van alzheimerpatiënten. Ze zijn bestemd voor patiënten met beginnende of matige alzheimer en zijn op weekdagen open tijdens de werkuren. De kostprijs varieert, maar bedraagt ongeveer euro 15 per dag.
Deze centra werken volgens hetzelfde principe als de dagcentra. Ze houden dementiepatiënten bezig die 's nachts actief zijn, waardoor de naasten even kunnen uitblazen en wat kunnen slapen.
De best uitgebouwde formule is te vinden in Antwerpen. Meer dan vijftien verenigingen lanceerden samen het project Nachtzorg Antwerpen. Voor de lijst van de beschikbare nachtcentra, tel. 03/220.17.77.
Een persoon met dementie kan opgenomen worden in een psychogeriatrische kliniek, een gespecialiseerde eenheid van een psychiatrisch ziekenhuis of in een geriatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis. In principe gaat het om een tijdelijk verblijf om een grondige observatie uit te voeren, een diagnose te stellen en een behandeling uit te werken.
Het rusthuis moet gekozen worden op basis van de volgende criteria: in welke mate kan het specifieke zorg bieden aan alzheimerpatiënten, hen een valoriserende, 'normaliserende' en veilige omgeving bieden en hen blijven opvangen tot aan het einde van hun leven, ongeacht hoe hun ziekte evolueert.
Als de patiënt intensievere medische en verpleegzorg nodig heeft, moet hij opgenomen worden in een RVT, een rust- en verzorgingstehuis.
Om terecht te kunnen in een RVT, moet de patiënt voor zijn dagelijkse bezigheden afhankelijk zijn van de hulp van een derde. Sommige RVT's zijn gespecialiseerd in de opvang van demente bejaarden en beschikken daartoe over specifieke eenheden (leefruimten).
U kunt terecht bij vzw's die u advies geven bij de keuze van een rusthuis of een dagcentrum.
- In Vlaanderen:
Rusthuis-InfoFoon
Tel.: 078/15 25 25
Email: rusthuisinfofoon@vlaanderen.be
- In Brussel:
Infor-Homes
Tel.: 02/511 91 20
E-mail: inforhomes@misc.irisnet.be
Website: www.inforhomes-asbl.be
- In Wallonië:
Infor-Homes Wallonie
Tel.: 070/246.131
Website: www.inforhomeswallonie.be
Typisch voor demente personen – zoals alzheimerpatiënten – is dat ze niet langer zichzelf kunnen beredderen, elke zin voor initiatief verliezen en niet meer deelnemen aan...
Leptine wordt tijdens het eten geproduceerd door de vetcellen en remt de eetlust door het verzadigingsgevoel te stimuleren. Volgens experts zouden sommige zwaarlijvige p...
Tweetaligheid zou de symptomen van dementie, met name alzheimerdementie, met vier jaar vertragen. Zo luidt de vaststelling van een Canadese studie die onlangs verschee...
Elke persoon die lichamelijk of cognitief achteruitgaat, ontwikkelt zowat zijn eigen trucs en kneepjes om het zichzelf makkelijker te maken. Hij kan daarbij hulp krijge...
De test kan een verdere doorbraak betekenen in het vroeger opsporen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Onlangs werd al een geneesmiddel gevonden dat d...
Lees verderPierre Missotten, onderzoeker ouderdomspsychologie aan de ULg
François Van de Weyer, voorzitter familiegroep Vlaamse Alzheimer Liga, regio Deinze
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen