Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:10
Professor Bart De Strooper van de KU Leuven heeft de Alzheimerprijs van de Amerikaanse MetLife Foundation gewonnen. Bart De Strooper krijgt de prijs voor zijn baanbrekend onderzoek naar de oorzaken van Alzheimer.
Aan de KU Leuven is Bart De Strooper sinds 2005 departementshoofd van het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid. Hij is ook directeur van de afdeling van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De voorbije jaren verrichte hij heel wat baanbrekend onderzoek, onder meer naar de oorzaken van Alzheimer. Zo toonde hij in 1998 de centrale rol van het preseniline-eiwit in het ziekteproces aan, wat het startschot betekende voor een wereldwijde zoektocht naar geneesmiddelen.
Samen met Bart De Strooper wonnen ook Robert J. Vassar (North Western University, Chicago) en Philip C. Wong (the John Hopkins University School of Medicine), de MetLife Foundation Prijs 2008. “Alle grote namen in het Alzheimeronderzoek, wetenschappers waar ik altijd naar heb opgekeken, staan op de lijst van de MetLife Award”, luidt de officiële reactie van Bart De Strooper. “Ik ben erg blij en fier dat mijn bijdrage aan het oplossen van deze ziekte op dat niveau wordt ingeschat, en dit door mijn collega’s in het veld zelf.”
Wereldwijd lijden zo’n twaalf miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer. Het belang van Alzheimer zal de komende jaren zelfs nog toenemen. Tegen 2050 zouden er wereldwijd ongeveer 70 miljoen dementerenden zijn.
Tien jaar na de ontdekking van de centrale rol van het preseniline-eiwit in het ziekteproces staat het onderzoek naar Alzheimer een stuk verder. “We weten nu dat de enzymen gamma-secretases en beta-secretases voor de aanmaak van de amyloïde peptiden zorgen. Die verstoren op hun beurt de functie van de zenuwcellen. En we weten ook dat preseniline samen werkt met andere eiwitten als nicastrin, aph1 en pen2. Aan de hand van die kennis worden verschillende nieuwe geneesmiddelen uitgetest, ook bij ons”, zegt professor De Strooper.
Een wondermiddel tegen Alzheimer mogen artsen en patiënten echter niet verwachten. “Een middel om de ontwikkeling van de ziekte voldoende te vertragen is al genoeg. In ieder geval gaan we het geld van de MetLife Foundation gebruiken voor verder fundamenteel onderzoek. Geld is absoluut essentieel om onze onderzoeksinspanningen aan te houden. Het is nodig om jonge onderzoekers te betalen, voor machines en voor materiaal om de experimenten uit te voeren.”
Pieter Segaert
Deel en print dit artikel
Momenteel zijn er ongeveer 85.000 alzheimerpatiënten in België en 25 miljoen op wereldvlak. Het aantal neemt trouwens nog voortdurend toe door de vergrijzing van de bev...
De ziekte van Alzheimer stoort zich niet aan grenzen. Toch krijgen patiënten niet overal dezelfde behandelingsmogelijkheden naargelang ze in pakweg Estland of Groot-Bri...
De test kan een verdere doorbraak betekenen in het vroeger opsporen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Onlangs werd al een geneesmiddel gevonden dat d...
Lees verderTussen 2004 en 2019 klom dementie geleidelijk aan op tot de belangrijkste doodsoorzaak in België. Dat blijkt uit nieuwe analyses van gezondheidsinstituut Sciensano. De op...
Lees verderPierre Missotten, onderzoeker ouderdomspsychologie aan de ULg
Paco Roca, auteur en tekenaar van de strip ‘Rimpels’
François Van de Weyer, voorzitter familiegroep Vlaamse Alzheimer Liga, regio Deinze
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen