Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:08
De Expertisecentra Dementie Vlaanderen: informeren en begeleiden
De Expertisecentra Dementie Vlaanderen ontstonden in 2000 uit de behoefte aan informatie en begeleiding van al wie te maken krijgt met problemen die verband houden met de ziekte van Alzheimer of, meer algemeen, met een vorm van dementie.
Praten over de ziekte van Alzheimer blijft voor veel mensen moeilijk, zowel voor rechtstreeks betrokken patiënten als voor hun omgeving. "Schaamte of schuldgevoelens verhinderen de mensen om er openlijk over te praten", aldus Jurn Verschraegen, projectcoördinator van de Expertiscentra Dementie Vlaanderen (ECD).
De angst wegnemen
‘Dat is meteen ook één van de doelstellingen’, zegt Jurn Verschraegen: "De ECD’s moeten laagdrempelig genoeg zijn, zodat iedereen er zonder angst binnenstapt".Vlaanderen telt momenteel negen van deze centra, die subsidies krijgen van het Vlaamse ministerie van Welzijn en Gezondheid (minstens één per provincie). In Franstalig België bestaat er voorlopig geen rechtstreekse tegenhanger.Elk centrum beschikt meestal over twee medewerkers (psycholoog, (sociaal) verpleegkundige, maatschappelijk werker, assistent psychologie,
). Ze werden opgeleid om de (medische, juridische, praktische,
) vragen van patiënten en hun omgeving te beantwoorden, en hen zo nodig door te verwijzen naar de geschikte diensten. Het is van belang dat elke vraag over dementie op een deskundige wijze wordt beantwoord of dat families goed worden toegeleid. In die zin werd er onlangs ook een overeenkomst met de Alzheimer Liga Vlaanderen afgesloten.
Professionele zorgverleners
In tegenstelling tot verenigingen als de Alzheimer Liga en Alzheimer Belgique, die zich hoofdzakelijk richten tot patiënten en hun omgeving, zijn de Expertisecentra dementie er ter ondersteuning van professionele zorgverleners en diensten. Serviceverlening heet dat.- Het paramedisch personeel:In 2005 volgden 175 verpleegkundigen en anderen een cursusprogramma van 66 uur. Doel: op hun beurt referentiepersonen over dementie worden in hun werkomgeving.- Het medisch personeel:De Expertisecentra proberen artsen (huisartsen en specialisten) te sensibiliseren door een reeks themacongressen voor of samen met hen te organiseren. Eén van de recentste congressen had als titel: "Dementie, op zoek naar de juiste golflengte". Het ging over communicatieproblemen met de patiënten en "Frontotemporale dementie", en er kwamen heel wat neurologen, psychologen en logopedisten op af. De Expertisecentra gaan echter heel ver in hun sensibiliseringswerk. Zo organiseren ze ook opleidingen voor het onderhouds-, keuken- en opvangpersoneel. Stuk voor stuk mensen die in contact kunnen komen met patiënten en hun familie.
Nood aan een ander imago
De ECD's verzamelen ook massaal veel informatie over de ziekte en stellen ze aan iedereen ter beschikking: families, professionele zorgverleners, studenten,
Hiertoe hebben ze een uitgebouwd documentatiecentrum in de Brugse ‘afdeling’.Door objectieve informatie te geven over de ziekte van Alzheimer, hoopt Jurn Verschraegen op termijn de clichés uit de wereld te helpen die de media nog altijd verspreiden. Zulke clichés maken de mensen bang, maar beantwoorden niet aan de realiteit. Vooral in de eerste stadia van de ziekte beantwoorden de patiënten allerminst aan dat uiterst negatieve beeld, maar kunnen ze nog zelf over hun problemen praten.De projectcoördinator van de Expertiscentra is evenmin gelukkig met het huidige debat over gevoelige kwesties als euthanasie bij alzheimerpatiënten. Hij heeft de indruk dat de ziekte daarbij automatisch als mensonwaardig wordt bestempeld. Ook hier zouden goede informatie en sensibilisering vruchten kunnen afwerpen.
www.dementie.be