Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:13
Een Antwerps architectenbureau biedt oplossingen aan om de dagelijkse levenskwaliteit van alzheimerpatiënten te verbeteren. Een alternatieve en vernieuwende aanpak.
Opname van een alzheimerpatiënt is vaak een bron van frustratie voor de zieke en kan zijn naaste omgeving opzadelen met een gevoel van mislukking. De nv OSARarchitects in Antwerpen biedt vernieuwende architecturale oplossingen aan om alzheimerpatiënten te huisvesten. Zodat de situatie minder pijnlijk is voor de patiënt en zijn familie, maar ook voor het verzorgend personeel.
Het Antwerpse architectenbureau heeft een aantal rusthuizen speciaal ingericht als aangename leefplekken. Daarbij is alles in het werk gesteld om zo veel mogelijk te voldoen aan de behoeften van alzheimerpatiënten. Zo zijn alle gemeenschappelijke ruimten gelinkt aan een specifieke activiteit (ontspanning, ontdekking, maaltijden...), kwestie van oriëntatieproblemen te vermijden. De architecten kwamen ook op het idee om de vijf zintuigen van de patiënten te stimuleren met kleuren en geuren, en om ze te associëren met die activiteiten. Op die manier kunnen ze logische verbanden leggen, wat dan weer hun leven vergemakkelijkt. Een voorbeeld: iemand die op zoek is naar zijn kamer, kan zeggen: "De keuken is het vertrek waar het ruikt naar lekker eten en waar we eten. Mijn slaapkamer is de ruimte die daarop uitgeeft". Ook de inrichting van de kamers is zorgvuldig bestudeerd. Zo kan het gebruik van alkoofbedden geruststellend werken voor alzheimerpatiënten.
De gemeenschappelijke ruimten zijn ook sociale ontmoetingsplaatsen waar de bezoekers in contact komen met de andere patiënten. Dat creëert een dynamiek. "Het gebeurt zelfs dat sommigen na het overlijden van hun naaste toch op bezoek blijven komen bij andere patiënten, en hier vrijwilligerswerk doen", vult Eve Van Dyck aan, architecte bij OSAR.
Deze leefruimten zijn bovendien ook speciaal bestudeerd voor het verzorgend personeel, zodat het zich vlotter kan bewegen en de patiënten de hele tijd in het oog kan houden. Kortom, dit tehuis is speciaal ontworpen voor de ziekte van Alzheimer.
Een dergelijke nieuwe aanpak kan letterlijk en figuurlijk voor wat frisse lucht zorgen in de lange strijd tegen alzheimer. "Alzheimerpatiënten blijven zeer gevoelig voor hun omgeving", aldus Marguerite Mormal, voorzitster van Alzheimer België. "Dus moeten we proberen om hen tot het einde een optimale levenskwaliteit te bieden. Vandaar dat het belangrijk is om nieuwe denksporen te ontwikkelen." De zoektocht naar nieuwe behandelingen of preventiemethoden is uiteraard belangrijk. Toch mogen we niet vergeten welk gewicht er dag in dag uit rust op de schouders van alzheimerpatiënten en hun naasten. Alle oplossingen om hun levenskwaliteit te verbeteren, zijn dan ook welkom.
Deel en print dit artikel
Eerder zagen we dat neuropsychologische tests de diagnose helpen te bepalen. Zolang de patiënt leeft, is het echter onmogelijk om met zekerheid de diagnose te stellen. Al...
Soms ongepaste reacties
Familieleden van alzheimerpatiënten klagen niet zelden over ongepaste reacties waarmee ze te maken krijgen. Zo begint de patiënt soms te lachen, o...
De test kan een verdere doorbraak betekenen in het vroeger opsporen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Onlangs werd al een geneesmiddel gevonden dat d...
Lees verderTussen 2004 en 2019 klom dementie geleidelijk aan op tot de belangrijkste doodsoorzaak in België. Dat blijkt uit nieuwe analyses van gezondheidsinstituut Sciensano. De op...
Lees verderPierre Missotten, onderzoeker ouderdomspsychologie aan de ULg
Paco Roca, auteur en tekenaar van de strip ‘Rimpels’
François Van de Weyer, voorzitter familiegroep Vlaamse Alzheimer Liga, regio Deinze
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen