Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:10
Mensen met een Alzheimerpatiënt in hun familie willen hun eindejaarsfeesten vaak met de zieke delen. Maar als deze persoon in een gespecialiseerde instelling verblijft, vergt zo'n 'uitnodiging' wel enkele aanpassingen.
Een patiënt bij zich thuis uitnodigen voor de feesten is een mooi gebaar. Maar zo iemand weghalen uit de instelling waar hij van nabij wordt gevolgd - ook al is het maar voor de duur van een middag- of avondmaal - kan een shock veroorzaken. “Algemeen gesproken is het beter om de leefgewoonten van Alzheimerpatiënten niet overhoop te halen, want ze hebben behoefte aan regelmaat en houvast“, zegt Pascale Cornette, geriater en hoofd van de dienst Geriatrie van de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc in Brussel. “Als een patiënt moeite heeft om de mensen om zich heen te herkennen en plots tussen een massa volk komt te zitten, kan hij in de war raken“, aldus nog de specialist.
De beslissing om een patiënt bij zo’n gebeuren te betrekken, moet evenwel geval per geval genomen worden. “Als de patiënt zijn familie bijvoorbeeld regelmatig ziet buiten de instelling waar hij verblijft, is er geen enkel probleem om hem uit te nodigen voor het kerst- of nieuwjaarsmaal of voor een ander gelijkaardig feest“, besluit Pascale Cornette.
Zie er in ieder geval op toe dat u hem niet blootstelt aan lawaai en respecteer zijn levensritme: het uur waarop hij zijn geneesmiddelen neemt, zijn middagmaal krijgt of naar bed gaat. Buitenshuis slapen kan bij Alzheimerpatiënten angsten veroorzaken. “De kans bestaat dat hij ‘s nachts opstaat. Als hij dan geen herkenningspunten vindt, kan hij bang worden of uit zijn evenwicht raken“,vertelt de specialist. Het is dus beter om hem ’s avonds terug naar de hem vertrouwde instelling te brengen.
Het heeft geen zin om een patiënt te verbieden om een glaasje te drinken tijdens het middagfeest of ‘s avonds. Maar leg hem dan wel grenzen op die hij niet mag overschrijden. “Alcohol werkt opwekkend bij bepaalde symptomen, legt Pascale Cornette uit. Mensen met de ziekte van Alzheimer mogen drinken, maar dan wel heel bescheiden“.
Als de patiënt tijdens het feest tekenen van paniek begint te vertonen of agressief wordt, neem hem dan mee naar een aparte kamer, ergens waar het rustig is of waar hij even kan rusten. “Wees er vooral niet onvriendelijk tegen en praat hem geen schuldgevoelens aan. Het is voor hem niet gemakkelijk om in een vreemde omgeving te zijn waar hij zijn draai niet vindt.“ Ook hier is de meest verstandige beslissing om hem terug te brengen naar de instelling, ook al moet u het feest daardoor afbreken.
Er bestaat trouwens een alternatief voor familieleden: “Ze kunnen zelf naar de instelling gaan. Het personeel organiseert met Kerstmis en oudejaar altijd een avondfeestje. Ze zullen er heel goed onthaald worden“. En de Alzheimerpatiënt blijft in zijn vertrouwde omgeving.
Jonathan Barbier
Deel en print dit artikel
Kunsttherapie is een psychologische methode die in de eerste plaats bestemd is voor mensen met psychische stoornissen (emotionele stoornissen, stress, gebrek aan zelfvert...
Sinds vorige zomer organiseren we elke eerste zondag van de maand van 15 tot 17 uur animatie. Op die manier willen we de...-Wat houden de "Alzheimerzondagen" precies in?
Allereerst moeten we onderscheid maken tussen sociaal isolement en eenzaamheid. "Iemand kan weinig sociale contacten hebben en zich t...Sociaal isolement versus eenzaamheid
Vernemen dat je de ziekte van Alzheimer hebt, is een pijnlijke schok. In de beginfase van de ziekte is de patiënt zich vaak nog scherp bewu...Schrik dat het zou opvallen
De test kan een verdere doorbraak betekenen in het vroeger opsporen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Onlangs werd al een geneesmiddel gevonden dat d...
Lees verderTussen 2004 en 2019 klom dementie geleidelijk aan op tot de belangrijkste doodsoorzaak in België. Dat blijkt uit nieuwe analyses van gezondheidsinstituut Sciensano. De op...
Lees verderPierre Missotten, onderzoeker ouderdomspsychologie aan de ULg
Paco Roca, auteur en tekenaar van de strip ‘Rimpels’
François Van de Weyer, voorzitter familiegroep Vlaamse Alzheimer Liga, regio Deinze
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen