Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:09
In België worden geneesmiddelen bij de ziekte van Alzheimer terugbetaald, onder bepaalde voorwaarden. Wel zijn onlangs bepaalde criteria versoepeld. Tekst en uitleg.
Er bestaan drie grote categorieën geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer: cholinesteraseremmers (Aricept, Exelon, Reminyl) en ginkgo biloba (Tavonin) bij beginnende tot matige vormen, en memantine (Ebixa) bij matige tot ernstige vormen.
Zoals we in een vorig artikel toelichtten, wordt de ernstgraad van de ziekte bepaald aan de hand van de Mini Mental State Examination (MMSE), een test in 30 punten die uitgevoerd wordt bij het eerste consult en nadien gebruikt wordt als follow-upinstrument.
De geneesmiddelen bij de ziekte van Alzheimer worden terugbetaald onder bepaalde voorwaarden en na goedkeuring van de adviserende ziekenfondsarts. Eén van de voorwaarden hangt af van de MMSE-score: om één van de drie cholinesteraseremmers (of één van de vormen van ginkgo biloba) terugbetaald te krijgen, moet de MMSE-score minstens 12 bedragen bij de eerste evaluatie en mag ze nadien niet lager liggen dan 10. Deze geneesmiddelen komen dan ook alleen in aanmerking bij de beginnende tot matige vormen van de ziekte.
Memantine is dan weer voorbehouden voor de matige tot ernstige vormen en wordt alleen terugbetaald bij een MMSE van 14 of minder.
Daarnaast worden ook een aantal andere tests uitgevoerd, zodat de adviserende arts een totaalbeeld krijgt van de cognitieve toestand van de patiënt:
Bovendien moet een hersenscan (of magnetische resonantie) bewijzen dat de intellectuele achteruitgang niet te wijten is aan een andere ziekte (tumor, cerebrovasculaire accidenten ).
Om al die tests te kunnen uitvoeren en de patiënt volledig te kunnen evalueren, moet hij zich altijd laten begeleiden. Alleen de MMSE-test wordt onbegeleid uitgevoerd, de andere, bovenvermelde tests moeten gebeuren in bijzijn van een vriend of familielid.
Bij een eerste terugbetalingsaanvraag wordt de terugbetaling toegekend voor zes maanden. Daarna volgt een jaarlijkse evaluatie. Gelukkig hoeven al die ellenlange tests sinds april 2006 niet meer bij elke nieuwe terugbetalingsaanvraag te worden herhaald. De adviserende arts moet dan alleen nog de uitslag van de MMSE-test en de algemene evaluatie van de toestand van de patiënt krijgen.
Dr. Philippe Violon
Deel en print dit artikel
Zelfs zware patiënten behandelen De patiënt wordt van jaar tot jaar afhankelijker van zijn omgeving. Dat betekent zeker niet dat hij geen aange...Het belang van de omgeving
Begeleiding is noodzakelijk
De ziekte van Alzheimer vereist niet alleen een constante aanwezigheid, maar ook een zeer stabiele omgeving. De patiënt heeft namelijk problem...
De test kan een verdere doorbraak betekenen in het vroeger opsporen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Onlangs werd al een geneesmiddel gevonden dat d...
Lees verderTussen 2004 en 2019 klom dementie geleidelijk aan op tot de belangrijkste doodsoorzaak in België. Dat blijkt uit nieuwe analyses van gezondheidsinstituut Sciensano. De op...
Lees verderPierre Missotten, onderzoeker ouderdomspsychologie aan de ULg
Paco Roca, auteur en tekenaar van de strip ‘Rimpels’
François Van de Weyer, voorzitter familiegroep Vlaamse Alzheimer Liga, regio Deinze
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen