Kan lichaamsbeweging een impact hebben op de evolutie van de ziekte van Alzheimer?
Ja, maar alleen als het om een occasionele activiteit gaat.
Ja, regelmatige lichaamsbeweging kan een eventuele cognitieve achteruitgang vertragen.
Sport heeft geen enkele invloed op de ziekte van Alzheimer.
Pas correct.
Correct!
Lichaamsbeweging kan het risico op cognitieve achteruitgang verminderen en op die manier de ziekte van Alzheimer vertragen. Een mogelijke verklaring is dat sport onder meer de neurogenese (1) – de aanmaak van nieuwe hersencellen – zou stimuleren. In een recente studie (2) hebben onderzoekers aangetoond dat regelmatig aerobiccen, de hippocampus met 2% zou doen groeien. De hippocampus is een hersenzone die een rol speelt bij het geheugen.
Maar intensieve lichaamsbeweging kan op lange termijn schadelijk zijn.
Juist
Fout
Pas correct.
Correct!
Hoewel geregelde en matige lichaamsbeweging een beschermend effect heeft, zou dat effect wegvallen als het tempo te hoog wordt. Een studie (3) bij 90 vrouwen wijst namelijk uit dat levenslang intensief sporten (bij topsportsters bijvoorbeeld) een negatieve invloed kan hebben op de cognitieve prestaties na de menopauze. Vandaar dat ‘minder intensieve’ sporten (wandelen) de voorkeur moeten genieten op ‘steviger’ activiteiten (basketbal of mountainbike).
Is sport nuttig wanneer de ziekte van Alzheimer al vastgesteld is?
Alleen uithoudingssporten zijn goed.
Ja, niet alleen om de cognitieve achteruitgang te vertragen, maar ook om een zekere autonomie te behouden.
Pas correct.
Correct!
Sport kan de cognitieve achteruitgang vertragen, ook als de ziekte al heeft toegeslagen. Maar er is nog meer: sport kan de patiënt ook stimuleren en helpen om interactief te blijven omgaan met zijn omgeving en om een zekere mobiliteit te behouden. Kortom, het kan veel gezonde effecten hebben en ook de autonomie verbeteren. In een studie (4) bij 80-jarigen met de ziekte van Alzheimer die gedurende 6 maanden een wandelprogramma hadden gevolgd, bleek dat hun vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren met 23% is toegenomen.
Welke activiteit wordt aangeraden bij de ziekte van Alzheimer?
Dat doet er weinig toe, als u maar op uw eigen tempo werkt
Teamsporten
Contactsporten
Pas correct.
Correct!
Sporten is niet altijd vanzelfsprekend, zeker niet bij het ouder worden. Gelukkig hoeft u geen marathon te lopen om te profiteren van de gezonde effecten van lichaamsbeweging. Het is ook zinloos om alzheimerpatiënten een sport aan te leren met te ingewikkelde regels. Het belangrijkste is dat hij beweegt. Elke dag een halfuurtje wandelen, is meer dan voldoende. Hulp van de partner of naaste kan hierbij trouwens heel waardevol zijn.