Demente personen hebben niet zelden ook stemmingsstoornissen. Wat is de relatie tussen depressie en de ziekte van Alzheimer?
Vandaag kent iedereen de impact van regelmatige lichaamsbeweging op onze hersenen. Maar wat weet u over de invloed van sport op de ziekte van Alzheimer?
De uitkeringen waarop alzheimerpatiënten recht hebben, zijn vaak een kostbare hulp. Maar weet u ook wanneer u er recht op hebt of hoe u ze kunt verkrijgen?
De ziekte van Alzheimer brengt heel wat veranderingen mee in het dagelijkse leven. De naaste omgeving heeft het daar vaak moeilijk mee. Toch bestaan er oplossingen om even op adem te komen. Kent u ze?
U bent weeral uw sleutels kwijt? Geen paniek. Dat is niet noodzakelijk het eerste symptoom van de ziekte van Alzheimer. Test uw kennis over de voortekens van deze vorm van dementie.
Geheugenproblemen zijn het belangrijkste en vaak ook eerste symptoom van de ziekte van Alzheimer. Af en toe iets vergeten of echte ‘gaten’ in het geheugen: herkent u dat?
Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben geheugenproblemen, dat weet iedereen. Maar daarnaast gaan alle cognitieve functies achteruit. Wat betekent dat in het dagelijkse leven?
Vreest u dat er iemand in uw omgeving dementeert? Maar kent u het verschil tussen beginnende dementie en gewone vergeetachtigheid? Doe de test.
Het AB-amyloïd is een molecule uit de familie van de peptiden. Onderzoekers hebben vastgesteld dat deze mo...Welke rol speelt het amyloïd bij de ontwikkeling van de ziekte?
Wat het genetische aspect aangaat, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de « klassieke » genetische ziektes (zoals mucoviscidose of daltonisme) en de genetisc...
Een volwaardige ziekte of een voorstadium van dementie: over lichte cognitieve deficiëntie (of MCI, wat staat voor "mild cognitive impairment") zijn al heel wat controver...
Een intercultureel en intergenerationeelcafé. Onder deze naam stellen de vzw AlzheimerBelgique en de vzw SIMA (Service d'Intégration et d'insertion Missions Actions) hun...
De test kan een verdere doorbraak betekenen in het vroeger opsporen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Onlangs werd al een geneesmiddel gevonden dat d...
Lees verderPierre Missotten, onderzoeker ouderdomspsychologie aan de ULg
François Van de Weyer, voorzitter familiegroep Vlaamse Alzheimer Liga, regio Deinze
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen