In geval van een terugkerende blaasontsteking wordt ook een microscopisch urineonderzoek aangevraagd. In een laboratorium voor medische biologie worden de urinemonsters in contact gebracht met verschillende antibiotica. Na 48 uur weet de arts precies welk type behandeling de groei van de bacterie kan verhinderen. In geval van een terugkerende blaasontsteking moeten de antibiotica gedurende zeven dagen worden ingenomen. Als de oorzakelijke kiem een schimmel is, zal een antimycoticum worden voorgeschreven.
Het is ook belangrijk eventuele uitlokkende of bevorderende factoren op te sporen en te behandelen (slechte toiletgewoonten, seksuele activiteiten, darmtransitstoornissen …). De arts kan ook een preventieve behandeling voorstellen. Omdat antibiotica geen preventief effect hebben, zal de arts voor alternatieve geneesmiddelen kiezen. Ook als de bacteriën resistent blijken tegen antibiotica, zal hij voor fytotherapie kiezen.
Als de arts vermoedt dat er een complicerende factor is, kan hij aanvullende onderzoeken aanvragen. Hij kan onder meer de hoeveelheid urine meten of een echografie van de urinewegen uitvoeren om een mogelijke inwendige afwijking op te sporen.
Artikel geschreven in samenwerking met dr. Kim Entezari, uroloog aan het UMC Sint-Pieter.
We spreken van gewone cystitis (blaasontsteking) bij vrouwen als er sprake is van de enige typerende symptomen van cystitis: dringende of frequentere aandrang om te urineren, branderig gevoel, prikkelingen enz.
In dat geval, en als er geen sprake is van koorts of van bekende risicofactoren (zwangerschap, chronische ziekte …), kan uw arts of apotheker u een geneesmiddel op basis van berendruif aanraden, dat u gedurende 5 dagen moet innemen.
Berendruif is een urinair antisepticum dat gebruikt wordt bij de behandeling van cystitis en urineweginfecties. Twee studies onderzochten zijn antibacteriële werking en toonden aan dat het doeltreffend is tegen de meeste bacteriën die urineweginfecties veroorzaken.
Berendruif is trouwens de enige plant die door het Europees Agentschap voor Geneesmiddelen (EMEA) erkend is voor de behandeling van urineweginfecties.
Vaak volstaat deze fytotherapeutische behandeling en komen antibiotica pas in tweede instantie in aanmerking. Antibiotica hebben immers als nadeel dat ze op de duur resistent worden tegen bacteriën, en vooral dat ze de vaginale en de darmflora ontregelen. En laat die verstoorde flora nu net één van de belangrijkste oorzaken zijn van terugkerende cystitis, en van de mycosen (schimmelinfecties) die er vaak mee gepaard gaan.
We herinneren eraan dat u bij nierpijn of koorts snel een arts moet raadplegen, en ook als u na 48 uur nog altijd geen verbetering merkt.
Daarnaast is het altijd aan te raden om veel water te drinken, zodat de bacteriën die de infectie veroorzaken, automatisch geëlimineerd worden.
Cranberry’s (veenbessen) van hun kant zijn alleen geschikt voor de preventie van nieuwe urine-infecties en worden in geen geval gebruikt voor therapeutische doeleinden, ook niet in hoge dosis.
Artikel geschreven in samenwerking met dr. Kim Entezari, uroloog aan het UMC Sint-Pieter.
Zowel vrouwen als mannen kunnen een blaasontsteking krijgen, maar vrouwen hebben er vaker last van omdat de afstand tussen de aars en...
Lees verderVeenbessensap en voedingssupplementen op basis van de vrucht, zoals capsules en tabletten, worden al lang voorgesteld als een gemakkelijk toegankelijke oplossing om dit s...
Lees verderCystitis of blaasontstekingen kunnen alle vrouwen treffen, en nog vaker na de menopauze. Het ergste zijn recidiverende blaasontstekingen die blijven opduiken na meerdere...
Lees verderWater is leven … en volgens een studie garandeert het ook enkele blaasontstekingen (cystitis) minder. Wetenschappers hebben namelijk vastgesteld dat bij vrouwelijke vrijw...
Lees verderFien, 20 jaar
Dr. Mireille Smets
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen