Zowel vrouwen als mannen kunnen een blaasontsteking krijgen, maar vrouwen hebben er vaker last van omdat de afstand tussen de aars en de opening van de urinebuis erg klein is. Bacteriën uit de darm kunnen via het urinekanaal makkelijker de blaas besmetten. Bij vrouwen is het urinekanaal korter, zodat de blaas sneller bereikbaar is voor bacteriën.
Seks op zich is geen oorzaak, maar kan een blaasontsteking wel in de hand werken. Tijdens de seks kunnen bacteriën uit de vagina naar het urinekanaal geduwd worden. Daarom wordt het sterk aangeraden om na het vrijen te gaan urineren. Sommige vrouwen krijgen ook last van een blaasontsteking door herhaaldelijk te vrijen. Er bestaat zelfs een specifieke naam voor, namelijk wittebroodscystitis. Wanneer je een blaasontsteking hebt, kun je beter even geen seks hebben, omdat hierdoor de klachten kunnen verergeren.
Tijdens de maandstonden, na een zwangerschap of in de menopauze is het hormonale klimaat van de vagina vaak uit evenwicht. De hoeveelheid oestrogeen vermindert, waardoor de zuurtegraad in de vagina kan veranderen. Hoe hoger de pH-waarde is (als het milieu minder zuur is), hoe meer de bacterie zich kan ontwikkelen en hoe makkelijker ze in de blaas kan terechtkomen.
De manier waarop je jezelf na het toiletbezoek reinigt, kan een invloed hebben op de ontwikkeling van een blaasontsteking. Zo kun je bij de reiniging het best achterwaarts wrijven. Op die manier vermijd je dat bacteriën in de buurt van de urinebuis komen. Gebruik ook pH-neutrale zepen zodat de zuurtegraad van de vagina niet wordt verstoord.
Veel drinken is belangrijk om een blaasontsteking te voorkomen, maar tevens om te genezen. Drinken zorgt immers voor een snelle afvoer van de bacteriën via de urine. Daarnaast is het belangrijk om te blijven urineren, ook al is het pijnlijk.
Cranberry’s worden niet aanbevolen om een blaasontsteking te behandelen, wel om de aandoening te voorkomen. De bessen bevatten inderdaad een stof die de aanhechting van bacteriën aan de blaaswand verhindert. Daarnaast zuurt cranberrysap de urine aan, net als vitamine C en appelazijn dat doen.
Planten als berendruif of Oost-Indische kers hebben dan weer een genezend effect, omdat het natuurlijke antibiotica zijn.
Probiotica, voedingssupplementen waarin micro-organismen aanwezig zijn, genezen de blaasontsteking niet. Ze zijn wel nodig om – bijvoorbeeld na het gebruik van antibiotica – de darmflora weer op peil te brengen. Wanneer de darmflora verstoord is, wordt de kans groter dat de vaginale flora ook verstoord raakt en er een blaasontsteking ontstaat.
Artikel geschreven door Sandra Gasten, gezondheidsjournaliste, in samenwerking met dr. Sabine Colaes.
Zowel vrouwen als mannen kunnen een blaasontsteking krijgen, maar vrouwen hebben er vaker last van omdat de afstand tussen de aars en...
Lees verderVeenbessensap en voedingssupplementen op basis van de vrucht, zoals capsules en tabletten, worden al lang voorgesteld als een gemakkelijk toegankelijke oplossing om dit s...
Lees verderCystitis of blaasontstekingen kunnen alle vrouwen treffen, en nog vaker na de menopauze. Het ergste zijn recidiverende blaasontstekingen die blijven opduiken na meerdere...
Lees verderWater is leven … en volgens een studie garandeert het ook enkele blaasontstekingen (cystitis) minder. Wetenschappers hebben namelijk vastgesteld dat bij vrouwelijke vrijw...
Lees verderFien, 20 jaar
Dr. Mireille Smets
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen