Chronische myeloïde leukemie - CML: “Gelukkig zijn er heel wat therapeutische opt | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Chronische myeloïde leukemie


GETUIGENISSEN

CML: “Gelukkig zijn er heel wat therapeutische opties”

CML: “Gelukkig zijn er heel wat therapeutische opties”

Dr. Ann Van De Velde, diensthoofd Hematologie en hemostase in het UZ Antwerpen.

Zowat 90 tot 95% van de patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML) hebben vandaag een heel goede overleving, zeker in vergelijking met twee of drie decennia geleden. Dat zegt dr. Ann Van De Velde, diensthoofd Hematologie en hemostase in het UZ Antwerpen.

Wat zijn de belangrijkste evoluties in de behandeling van CML?

Dr. Ann Van De Velde: “CML is en blijft een van de meest zeldzame bloedkankers en sinds de introductie van de tyrosinekinaseremmers of TKI’s geraken de meeste patiënten in een lange remissie. Daarbij is het wel belangrijk dat we proberen om met de behandeling te stoppen wanneer er lang genoeg sprake is van een moleculaire remissie. Een tweede belangrijke stap vooruit is dat er naast de TKI’s nog een andere behandeling is met een ander werkingsmechanisme, de zogenaamde STAMP-remmers (Specifically Targeting the ABL Myristoyl Pocket) ook CML-remmers genaamd. Die ‘remmers’ zijn er voor patiënten die om allerlei redenen intolerant of resistent zijn voor de verschillende TKI’s die in België op de markt zijn. Stamceltransplantaties worden nog maar zelden uitgevoerd.”

Hoever staat men met de personalisering van de behandeling van CML?

Dr. Ann Van De Velde: “Dat is nu al het geval. Er wordt rekening gehouden met de leeftijd van de patiënt; leeftijd, eventuele zwangerschapswens, cardiovasculair risico, comorbiditeit, enz., al die factoren bepalen de keuze voor de ene of de andere molecule. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden en is het niét zo dat er maar één behandeling is. Maar wanneer mensen het woord ‘leukemie’ horen, denken ze vaak aan een dodelijke ziekte. En dat is bij chronische myeloïde leukemie echt niet het geval. Zowat 90 tot 95% van de patiënten met CML hebben vandaag een lange overleving, wat een groot verschil is met een paar decennia geleden. Vroeger ging CML vaak over in acute leukemie, zelfs na een stamceltransplantatie, en was de ziekte vaak fataal. Vandaag kan men stellen dat CML een chronische ziekte geworden is.”

Kunnen patiënten met CML een min of meer normaal leven leiden?

Dr. Ann Van De Velde: “Als de patiënten hun medicatie nemen zoals het hoort, kunnen ze op termijn een min of meer normaal leven leiden. ‘Min of meer’ omdat de medicatie wel bijwerkingen heeft, net zoals alle geneesmiddelen die doeltreffend zijn. Patiënten voelen zich beter wanneer ze de behandeling kunnen stopzetten, maar soms duiken de klachten dan opnieuw op. Ongeveer de helft van de patiënten hervalt en moeten dan opnieuw behandeld worden. We hopen dat we een middel vinden zodat patiënten de behandeling langer kunnen staken.”

Hoe belangrijk is de follow-up van patiënten met CML?

Dr. Ann Van De Velde: “Belangrijk! De meeste patiënten komen om de drie tot vier maanden op consultatie, sommige om de zes maanden omdat ze in goede moleculaire remissie zijn en blijven, en een kleine minderheid moet vaker op consult komen. De follow up is niet zo complex: een bloedanalyse en eventueel de medicatie op punt stellen. Soms zijn er nog bijkomende onderzoeken nodig, maar dat is in de algemene populatie ook zo. Veel patiënten zijn al ouder en moeten sowieso nog andere onderzoeken ondergaan, jaarlijks naar de cardioloog, naar de gynaecoloog, de oogarts, de endocrinoloog, dat zijn eigenlijk standaardafspraken.”

Is er genoeg aandacht voor chronische myeloïde leukemie (CML)?

Dr. Ann Van De Velde: “Het kan altijd beter, maar in het algemeen wordt er de laatste jaren veel meer aandacht besteedt aan zeldzame ziekten in het algemeen, ook niet-oncologische aandoeningen, en dat is goed, want zeldzame kankers zijn toch nog altijd serieus achteruit gesteld in vergelijking met vaak voorkomende kankers zoals borstkankers. Maar het is een feit dat we de laatste jaren ‘verwend’ werden, er worden vier TKI’s in België terugbetaald en een nieuwe behandeling dus er zijn ruwweg vijf therapeutische toegankelijke opties, en dat is toch wel een heel grote vooruitgang. En ik kan me voorstellen dat er plannen zijn om nog meer een beroep te doen op cellulaire immuuntherapieën, net zoals dat het geval is bij de behandeling van lymfomen of acute leukemie.”

Geneviève Ostyn

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Stamceltransplantatie 15 07 2024
Chronische myeloïde leukemie
Stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie wordt zelden gebruikt voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie, omdat het een zware behandeling is en, vooral, omdat gerichte behandelin...

Lees verder
De 3 fasen van myeloïde leukemie 15 07 2024
Chronische myeloïde leukemie
De 3 fasen van myeloïde leukemie

Er zijn drie ontwikkelingsfasen bij myeloïde leukemie. De eerste is de ‘chronische’ fase, die zo wordt genoemd omdat ze zich traag ontwikkelt, met weinig symptomen. Vanda...

Lees verder

OPINIEPEILING

U bent in behandeling voor chronisch myeloïde leukemie. Wat zijn uw wensen?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Medipedia facebook