Gepubliceerd op 24/03/2020 à 15:25
Een paar eenvoudige gewoonten en gebaren volstaan om u te beschermen tegen het virus. Zo beschermt u niet alleen uzelf, maar ook de anderen!
Het is aan elk en iedereen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hoe? Door een paar goede gewoonten aan te nemen.
1. Was uw handen vaak met water en zeep en gedurende minstens tien seconden. Is er geen water en zeep in de buurt, gebruik dan een hydroalcoholische gel. Beide methoden helpen om komaf te maken met eventuele bacteriën, virussen en schimmels op de huid.
2. Let er op dat er een afstand van één meter is tussen uw handen en de personen in uw buurt, vooral als ze niezen of hoesten. Zo beperkt u het risico op contact met partikeltjes die vrijkomen bij het niezen en hoesten en het risico op besmetting.
3. Raak uw ogen, neus en mond niet aan, het zijn de toegangspoorten voor virussen. Let er op dat uw met uw handen geen mogelijk besmette oppervlakken aanraakt.
Binnenblijven is de beste bescherming, zowel voor uzelf als voor anderen.
4. Hoest en / of niest u? Bedek uw mond en of neus met uw ellenboogplooi of gebruik een papieren zakdoekje dat u meteen weggooit. Zo beperkt u de projectie van druppeltjes die mensen in uw buurt kunt besmetten en maakt u de handen niet vuil.
5. Bij koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden, neemt u contact op met uw arts, via de telefoon, en volgt u zijn of haar instructies. Binnenblijven is wel het veiligste, zowel voor uzelf als voor anderen.
6. Bent u ziek, draag dan een masker wanneer u contact hebt met andere mensen. Bent u niet ziek, dan heeft een masker geen nut, tenzij u regelmatig contact hebt met iemand die ziek is.
7. Reinig en ontsmet alle oppervlakken die u dagelijks aanraakt: deurgrepen, schakelaars, bureaus, telefoons, smartphones, computerapparatuur, keukengerei, kranen, gootstenen ...
Deel en print dit artikel
Het krijgen van covid-19 is vandaag veel minder eng en komt vaker voor dan drie jaar geleden. Veel mensen hebben het nu niet één keer gehad, maar twee, drie of zelfs meer...
Lees verder“We zien veranderingen in de spieren bij deze patiënten”, zegt hoogleraar Inwendige geneeskunde Michèle van Vugt. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Nature...
Lees verderUit gegevens blijkt dat mensen die met griep in het ziekenhuis zijn opgenomen een verhoogd risico lopen op gezondheidsproblemen op de langere termijn, vergelijkbaar met m...
Lees verderNeuspeuteren vergroot de kans op een covidinfectie. Dat blijkt uit een onderzoek van Amsterdam Universitaire Medische Centra. "Het virus voelt zich thuis in het neusslijm...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen