Kamp je sinds kort met een loopneus en hoestbuien? Heb je ademhalingsproblemen? Het zijn symptomen die ook kunnen optreden bij Covid-19. Maar het kan ook betekenen dat het allergieseizoen begonnen is. In België is het nu volop berkenpollenseizoen.
Allergieën gaan niet gepaard met koorts of spierpijn.
Een aantal elementen kunnen je helpen om het verschil tussen beide ziekten te herkennen:
Als je twijfelt, aarzel dan niet om je huisarts te contacteren.
Als je met seizoensallergieën kampt, vergeet dan niet om je basisbehandeling te volgen zoals het hoort, en zo te vermijden dat je kwetsbaarder wordt voor ademhalingsinfecties.
Bron: Sciensano
Als je niet samenwoont met je partner, kan de ‘blijf in uw kot’-maatregel betekenen dat je geen tijd mag doorbrengen met je geliefde. Hoe ‘onderhoud’ je een relatie op afstand? Wij geven je alvast drie tips.
1. Plan virtuele afspraken. Start een videogesprek en kook hetzelfde gerecht dat je dan 'samen' opeet. Of bekijk dezelfde serie en praat over jullie indrukken. Thuisblijven belet jullie niet om ervaringen te delen. Wees creatief!
2. Stuur liefdesboodschappen. Schrijf een liefdesbrief (of e-mail). Is schrijven niet je sterkste punt, stuur dan een lief sms’je. Zelfs een hart-emoji helpt. Een ander idee: leg een cadeautje voor de deur van je geliefde of laat het bezorgen.
3. Bedenk een programma voor na de ‘blijf in uw kot’-periode. Bezoek je favoriete restaurant, ontdek samen een nieuwe stad of ga samenwonen! Gezamenlijke projecten, zelfs bescheiden plannen, brengen je dichter bij elkaar. En ze zorgen voor licht aan het einde van de tunnel ...
Bron: Web MD
Maakt de huidige gezondheidscrisis je angstig? Hieronder vind je enkele tips om daar wat aan te doen.
1. Praat. Praat over je gevoelens met een naaste, zodat die weet wat er aan de hand is en je kan steunen. Dat kan ook schriftelijk als je dat makkelijker lijkt.
2. Ontkoppel. Het nieuws kan een bron van angst zijn. Beperk je dosis nieuws tot 30 à 60 minuten, een of twee keer per dag en kies voor betrouwbare bronnen.
Doe dingen waar je je goed bij voelt!
3. Wees lief voor jezelf. Doe dingen waar je je goed bij voelt: een bad nemen, taarten bakken, wandelen, dansen op je lievelingsmuziek, of wat je ook maar prettig vindt.
4. Zoek begeleiding. Als je je heel naar, angstig of neerslachtig voelt, contacteer dan je huisarts of een psycholoog.
Bron: Web MD
Het coronavirus overleeft ook op besmette oppervlakken of objecten. Onderzoekers konden de overlevingstijd van COVID-19 op verschillende materialen bepalen:
Raak je neus, ogen en mond niet aan. Was regelmatig je handen en reinig en ontsmet oppervlakken die mogelijk zijn besmet.
De aanwezigheid van het virus op bepaalde oppervlakken kan dus een bron van nieuwe infecties zijn. Wees dan ook altijd voorzichtig. Raak je neus, ogen en mond niet aan. Was regelmatig je handen en reinig en ontsmet oppervlakken die mogelijk zijn besmet. Gebruik hiervoor bij voorkeur een desinfecterende oplossing (minstens 62% alcohol) of bleekwater.
Bron: NEJM
Het is aan elk en iedereen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hoe? Door een paar goede gewoonten aan te nemen.
1. Was uw handen vaak met water en zeep en gedurende minstens tien seconden. Is er geen water en zeep in de buurt, gebruik dan een hydroalcoholische gel. Beide methoden helpen om komaf te maken met eventuele bacteriën, virussen en schimmels op de huid.
2. Let er op dat er een afstand van één meter is tussen uw handen en de personen in uw buurt, vooral als ze niezen of hoesten. Zo beperkt u het risico op contact met partikeltjes die vrijkomen bij het niezen en hoesten en het risico op besmetting.
3. Raak uw ogen, neus en mond niet aan, het zijn de toegangspoorten voor virussen. Let er op dat uw met uw handen geen mogelijk besmette oppervlakken aanraakt.
Binnenblijven is de beste bescherming, zowel voor uzelf als voor anderen.
4. Hoest en / of niest u? Bedek uw mond en of neus met uw ellenboogplooi of gebruik een papieren zakdoekje dat u meteen weggooit. Zo beperkt u de projectie van druppeltjes die mensen in uw buurt kunt besmetten en maakt u de handen niet vuil.
5. Bij koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden, neemt u contact op met uw arts, via de telefoon, en volgt u zijn of haar instructies. Binnenblijven is wel het veiligste, zowel voor uzelf als voor anderen.
6. Bent u ziek, draag dan een masker wanneer u contact hebt met andere mensen. Bent u niet ziek, dan heeft een masker geen nut, tenzij u regelmatig contact hebt met iemand die ziek is.
7. Reinig en ontsmet alle oppervlakken die u dagelijks aanraakt: deurgrepen, schakelaars, bureaus, telefoons, smartphones, computerapparatuur, keukengerei, kranen, gootstenen ...
Bronnen: Wereldgezondheidsorganisatie, UNICEF, Centers for Disease Control and Prevention,
Naast de gekende symptomen (koorts, spierpijn, hoesten, enz.), kan het plots optreden van reukverlies een significant teken zijn van een coronavirusinfectie. Het geurverlies gaat gepaard met aanzienlijk smaakverlies. Het symptoom zou specifiek kunnen zijn voor de ziekte en mogelijk ook optreden als er geen andere symptomen of koorts zijn.
Geurverlies zou éen van de symptomen van een coronavirusinfectie kunnen zijn.
Neem contact op met uw arts als u met dit symptoom kampt.
Heb je geen mondmasker? En wil je er zelf eentje maken? De FOD Volksgezondheid raadt het zelfs aan! Dit zijn enkele richtlijnen om je mondmasker correct te gebruiken:
Ook al draag je een mondmasker, dan nog blijft het belangrijk om:
Om je eigen mondmasker te maken : https://maakjemondmasker.be/
Bron: FOD Volksgezondheid
In het Chinese Wuhan werd de moedermelk van zes vrouwen die besmet waren met het coronavirus onderzocht. Het resultaat? Geen enkele melk was besmet met het virus.1 Als je besmet bent en borstvoeding geeft, dan kun je gerust zijn: jouw melk is niet nefast voor de baby. Integendeel. Heel wat bestanddelen maken van moedermelk een heus immunitair schild.2
Moedermelk wordt niet besmet door het coronavirus
Als je kunt, blijf je dus best je baby voeden, al bestaat er wel een risico op transmissie van het coronavirus als je hoest, niest of wanneer je handen besmet zijn. Was dus zorgvuldig je handen voor elke voeding en draag een masker.
Bronnen:
De meest karakteristieke symptomen van een besmetting met het coronavirus zijn koorts, vermoeidheid en een droge hoest. Sommige mensen kampen ook met keelpijn, hoofdpijn, diarree, spierpijn, een loopneus of een verstopte neus. Meestal zijn die symptomen goedaardig en verdwijnen ze progressief en spontaan.
Als u hoest, koorts hebt of moeite om te ademen, raadpleeg dan een arts via de telefoon.
Niet meer dan één persoon op de zes heeft ernstigere symptomen zoals dyspneu (kortademigheid). Oudere personen en mensen die al last hebben van gezondheidsproblemen (hartziekte, diabetes, hypertensie) of een immuundepressie hebben een hoger risico op ernstige symptomen.
Daarnaast gebeurt het ook dat besmette personen zich gewoon goed voelen en geen enkel symptoom vertonen.
Als u hoest, koorts hebt of moeite om te ademen, raadpleeg dan een arts via de telefoon.
Bron: Wereldgezondheidsorganisatie, Institut Pasteur
Je handen wassen of ontsmetten is essentieel om het risico op overdracht van het coronavirus te beperken. 40 tot 60 seconden volstaan. Volg deze zeven stappen om je handen te wassen zoals het hoort.
1. Neem voldoende zeep of een hydroalcoholische oplossing.
2. Wrijf met je handen van palm tot palm.
3. Wrijf met de palm van de rechterhand over de rug van de linkerhand en vice versa.
4. Wrijf handpalm tegen handpalm met verstrengelde vingers.
5. Wrijf over de rug van de vingers en houd ze in de palm van de andere hand, en wrijf van links naar rechts.
6. Wrijf met de duim van de linkerhand met draaiende bewegingen in de gesloten rechterpalm en vice versa.
7. Wrijf de vingertoppen van de rechterhand met draaiende bewegingen tegen de linkerhandpalm en vice versa.
Wat als je bloedgroep een rol speelt bij de besmetting met het coronavirus? Een Chinese studie zocht het uit. Het resultaat? Mensen met bloedgroep O zouden 33% minder risico hebben op besmetting met het coronavirus en mensen met bloedgroep A 20% meer risico op besmetting.
De reden? De anti-A-antilichamen in de bloedgroep O (en B), die de bloedgroep A niet heeft, zouden als natuurlijke bescherming tegen het virus werken.
Ongeacht je bloedgroep moet je de maatregelen respecteren om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Bovendien heeft bloedgroep O ook anti-B-antilichamen die dubbele bescherming zouden bieden tegen het virus. De resultaten moeten wel nog worden bevestigd door grotere studies. Een Frans onderzoek tijdens de SARS-epidemie in 2003 toonde gelijkaardige resultaten.
Maar hoe dan ook, wat je bloedgroep ook is, om de verspreiding van het virus tegen te gaan, moet je de maatregelen inzake hygiëne respecteren.
Bron: Jiao Zhao & al., Relationship between the ABO Blood Group and the COVID-19 Susceptibility, medRxiv, 16 March 2020.
Driekwart van de mensen die de voorbije maand aan covid stierven, zijn ouder dan 75 jaar. 90 procent is ouder dan 65. Maar van de 214 coviddoden in de afgelopen maand waren er ook 18 tussen 45 en 64 jaar, en 4 tussen 25 en 44 jaar. Het zijn dus niet alleen ouderen die aan covid sterven. “We hebben daar geen gedetailleerde statistieken over, maar de jonge mensen die vandaag overlijden hebben doorgaans ernstige onderliggende aandoeningen”, zegt Steven Van Gucht. “Dat een jonge gevaccineerde met een goed werkende immuniteit overlijdt, is hoogst uitzonderlijk.”
Uit de cijfers blijkt dat covid in verhouding meer jonge slachtoffers maakt dan andere ziektes, zoals griep of alzheimer, maar minder dan kanker. De cijfers voor covidsterfte lopen erg gelijk met de algemene sterfte. Dat valt mogelijk deels te verklaren doordat de statistieken minder zuiver zijn. Bij de alzheimer- of kankersterfte worden alleen diegenen meegeteld waarbij de ziekte de hoofdoorzaak van het overlijden was. Dat is bij covid niet het geval.
Om de waarde van vaccins in de USA te analyseren, hebben vorsers een computermodel van transmissie van de ziekte opgesteld dat gebaseerd is op demografische informatie, de risicofactoren van de populatie, de dynamiek van de infectie en algemene informatie over vaccinatie.
Die studie leert dat er zonder vaccins in de USA 1,5-maal meer infecties, 3,8-maal meer ziekenhuisopnames en 4,1-maal meer sterfgevallen zouden zijn geweest (periode december 2020-november 2022). De auteurs berekenen dat vaccinatie ook een goede financiële gok is geweest: zo hebben de Verenigde Staten 1,15 miljard dollar aan medische kosten kunnen besparen.
Volgens mevr. Galvani, oprichtster en directrice van het Yale Center for Infectious Disease Modeling and Analysis, “zal in de toekomst een snellere boosterprik fundamenteel zijn om ziekenhuisopnames en overlijden te voorkomen.” In de Verenigde Staten zijn bijna 658 miljoen COVID-19-vaccins toegediend, maar slechts weinig booster injecties. Slechts 14% van de bevolking die daarvoor in aanmerking komt, heeft een boosterprik gekregen. 20% van de mensen in de Verenigde Staten is nog altijd niet gevaccineerd.
Bron: https://edition.cnn.com/2022/12/13/health/covid-19-vaccines-study/index.html
“We zitten met een bevolking die voor een groot deel gevaccineerd en geboosterd is en het groot aantal mensen die besmet waren zorgt voor bijkomende immuniteit”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs in Het Laatste Nieuws.
“We mogen optimistisch zijn. We kunnen niets met honderd procent zekerheid zeggen, maar behoudens enkele omstandigheden kunnen we in maart al naar code geel gaan.” Prof. Molenberghs benadrukt wel dat dit in de veronderstelling is dat er geen grote problemen komen in de ziekenhuizen door de BA2-omicronvariant.
Die veelbelovende gele kleur zal voor een stuk minder restricties zorgen. Voor zowel evenementen binnen als buiten zijn er in deze kleurencode geen capaciteitsbeperking meer. Het CST valt weg en mondmaskers zijn ook voor het personeel niet langer verplicht. In maart zou alles dus een stuk vrijer kunnen verlopen, al benadrukt Molenberghs de voorwaardelijkheid van deze voorspelling: “Hoe verder we in de toekomst willen kijken, hoe onzekerder dit is, maar toch is code geel in maart een realistische zaak.”
“Het is erg hoopgevend dat het aantal opnames op intensieve zorg daalt terwijl de viruscirculatie nog nooit zo hoog was”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) in De Morgen.
De piek was voor ongeveer nu voorzien, maar het zal iets later zijn. “Er is geen reden om aan te nemen dat onze curve niet die van Denemarken en Groot-Brittannië zal volgen; dus die daling komt eraan”, zegt ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).
Maar nu stijgen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames nog. Dat betekent een nog instabiele situatie die praktische problemen oplevert.
“Liefst 70 procent van de patiënten die met een andere aandoening gehospitaliseerd wordt, is met corona besmet. Dat is gigantisch. Het belast de ziekenhuizen, want die mensen hebben aparte bedden nodig of hun ingrepen moeten worden uitgesteld ”, zegt Van Gucht. “En we zien wel een daling op intensieve, maar het totale aantal patiënten dat daar ligt, is nog altijd te hoog. Het moet onder de driehonderd zakken om ziekenhuizen weer normaal te doen werken. Nu ligt dat nog rond de vierhonderd.”
“Bij seizoensgriep is er in wezen een race tussen het opwekken en ontsnappen van immuniteit. Bevolkingen bouwen immuniteit op tijdens de epidemie van elk jaar,” zegt prof...
Lees verderDe sterke stijging van het aantal verkochte zelftests is opvallend, want er zijn geen consequenties meer verbonden aan een coronabesmetting. “Ik zit met iets, ik doe een...
Lees verder“Koorts, hoesten en wat keelpijn: normaal zien we dat soort virussen eigenlijk zelden in deze tijd van het jaar”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, dat de dru...
Lees verderCovid-19 lijkt al een tijdje op zijn retour, na drie jaar pandemie, verontrustend nieuws, maatregelen en een vaccinatiecampagne. Maar vandaag lijkt het in Europa de goede...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen