De eierstokken liggen net onder de eileiders, tussen de baarmoeder en de bekkenwand. In die eileiders wordt de eicel bevrucht voor hij zijn weg naar de baarmoeder vervolgt. De eierstok is een klein wit ondoorzichtig orgaan. Zijn grootte hangt af van de periode waarin de vrouw verkeert: in de vruchtbare periode of in de menopauze. De eierstokken zijn 3 bij 2 cm groot; na de menopauze verschrompelen ze tot ongeveer 2 bij 1 cm.
De eierstokken maken de vrouwelijke geslachtshormonen aan. Deze productie start voornamelijk rond de puberteit onder invloed van prikkels door de hersenen. Na de menopauze valt deze hormoonproductie praktisch volledig terug.
De vrouwelijke geslachtshormonen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het vrouwelijke lichaam. De cyclische stimulering van de eierstokken door de hersenen zorgt ervoor dat vrouwen maandelijks een eisprong krijgen en dus vruchtbaar worden. Wanneer er geen zwangerschap optreedt, volgt de menstruatie.
De ziekte op zich heeft geen impact op de vruchtbaarheid. Maar om ze te behandelen, moeten soms beide eierstokken en de ba...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderCarla, 40 jaar
Dr. Stef Cosyns (gynaecoloog, UZ Brussel)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen