De diagnose en de behandeling van een eierstokkanker veroorzaakt vaak ernstige psychologische en lichamelijke schade. Het fysieke herstel van een grote ingreep wordt nog moeilijker wanneer chemotherapie nodig is.
Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht die lang kan aanhouden. Na de behandeling kan het weken duren voor de patiënte opnieuw haar werkzaamheden volledig kan hervatten.
Ook de psychologische belasting kan erg groot zijn. Het is daarom belangrijk dat de kankerpatiënten haar angsten en zorgen goed verwoorden en eventueel een beroep doen op mensen met ervaring in de begeleiding van patiënten. Aarzel niet om de oncologieverpleegkundige, de psycholoog, de sociaal assistent of de arts hierover aan te spreken.
Artikel geschreven door dr. Stefan Cosyns.
De prognose (de kans op genezing) wordt uitgedrukt in een 'vijfjaarsoverleving'. Dit duidt op het percentage van patiënten met een bepaald stadium van de eierstokkanker dat na vijf jaar nog in leven is. Hoe lager het ziektestadium, hoe hoger de vijfjaarsoverleving. De hoeveelheid resttumor na de operatie bepaalt grotendeels de kans op genezing. Ook zal de gevoeligheid van de tumor voor de geboden chemotherapie hierin een rol spelen.
Ondanks de verregaande chirurgische mogelijkheden en de vooruitgang die werd gemaakt in de medicamenteuze behandeling, sterven er nog jaarlijks vrouwen aan deze aandoening.
Zelfs bij patiënten met een complete respons, kan na maanden of jaren opnieuw tumorweefsel beginnen groeien. Het risico is groter wanneer de eierstokkanker zich in een hoger stadium bevond bij de initiële behandeling en vooral wanneer niet alle zichtbare tumoren tijdens de chirurgie konden worden verwijderd.
Soms ontwikkelen tumoren die oorspronkelijk goed reageerden op de chemotherapie op termijn afweermechanismen, waardoor ze minder gevoelig worden. Dat is chemoresistentie.
Artikel geschreven door dr. Stefan Cosyns.
Behandelingen voor eierstokkanker zijn vaak zwaar en geven niet altijd de garantie op genezing. Het is van belang de voor- en nadelen van een behandeling openlijk met de arts te bespreken. Een patiënte heeft altijd het recht af te zien van een behandeling. Ook dan zullen de klachten die daarna optreden, zo goed mogelijk worden bestreden.
Vragen die kunnen helpen bij de overweging om de behandeling voort te zetten of te stoppen zijn:
Artikel geschreven door dr. Stefan Cosyns.
Er is sprake van een complete respons na de behandeling wanneer het fysieke onderzoek normaal is, de beeldvorming geen tumor meer aantoont en de tumormerker CA125 genormaliseerd is.
Naargelang het stadium waarin de eierstoktumor zich bevond, en na de behandeling (enkel chirurgie en/of chemotherapie), moet er zorgvuldig opgevolgd worden. Dat kan enkel door de gynaecoloog, of afwisselend met de medische oncoloog wanneer ook chemotherapie nodig was.
Tijdens de vervolgafspraken kan de arts een eventuele terugval (recidief) snel opsporen en een adequate behandeling hiervoor verstrekken.
doorgaans worden gedurende de eerste twee jaar driemaandelijkse controles voorzien, vaak afwisselend tussen de medische oncoloog en gynaecoloog.
kan het interval van de controles verlengd worden. Afhankelijk van het geval spreken artsen verder een controlefrequentie met de patiënten af.
Wanneer de patiënte zelf klachten heeft, kan ze sneller dan afgesproken contact opnemen. Indien nodig wordt de controleafspraak vervroegd.
Artikel geschreven door dr. Stefan Cosyns.
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Een preklinische studie onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontdekte een mechanisme dat aan de basis ligt van die weerstand tegen platinum. Bovendien blijkt dat best...
Lees verderDe ziekte op zich heeft geen impact op de vruchtbaarheid. Maar om ze te behandelen, moeten soms beide eierstokken en de ba...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderCarla, 40 jaar
Dr. Stef Cosyns (gynaecoloog, UZ Brussel)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen