Met een gynaecologische routinecontrole kunnen abnormale massa's in de buikholte en/of het kleine bekken worden waargenomen. Bij dit onderzoek inspecteert de arts de vagina en de baarmoederhals met een speculum. Soms neemt hij ook een uitstrijkje om de vrouw te screenen op baarmoederhalskanker.
Ook kan de arts een vaginaal toucher uitvoeren. Daarbij brengt hij één of twee vingers in de vagina. Tegelijkertijd plaatst hij zijn andere hand op de onderbuik. Op deze manier schat hij de grootte van de baarmoeder en eierstokken. Door palpatie en eventueel het licht bekloppen van de buik spoort hij eventueel vocht in de buikholte op.
Een rectaal onderzoek, waarbij een vinger langs de anus in de darm wordt gebracht, is noodzakelijk wanneer een massa in de onderbuik werd gevonden. Hierdoor kan de arts meer informatie vergaren over de uitgebreidheid van de massa en eventuele doorgroei naar de endeldarm opsporen. Dit onderzoek is weliswaar vervelend, maar pijnloos en geeft bijkomende indicaties over wat zich in de onderbuik afspeelt.
De ziekte op zich heeft geen impact op de vruchtbaarheid. Maar om ze te behandelen, moeten soms beide eierstokken en de ba...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderCarla, 40 jaar
Dr. Stef Cosyns (gynaecoloog, UZ Brussel)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen