De prognose (de kans op genezing) wordt uitgedrukt in een 'vijfjaarsoverleving'. Dit duidt op het percentage van patiënten met een bepaald stadium van de eierstokkanker dat na vijf jaar nog in leven is. Hoe lager het ziektestadium, hoe hoger de vijfjaarsoverleving. De hoeveelheid resttumor na de operatie bepaalt grotendeels de kans op genezing. Ook zal de gevoeligheid van de tumor voor de geboden chemotherapie hierin een rol spelen.
Ondanks de verregaande chirurgische mogelijkheden en de vooruitgang die werd gemaakt in de medicamenteuze behandeling, sterven er nog jaarlijks vrouwen aan deze aandoening.
Zelfs bij patiënten met een complete respons, kan na maanden of jaren opnieuw tumorweefsel beginnen groeien. Het risico is groter wanneer de eierstokkanker zich in een hoger stadium bevond bij de initiële behandeling en vooral wanneer niet alle zichtbare tumoren tijdens de chirurgie konden worden verwijderd.
Soms ontwikkelen tumoren die oorspronkelijk goed reageerden op de chemotherapie op termijn afweermechanismen, waardoor ze minder gevoelig worden. Dat is chemoresistentie.
De ziekte op zich heeft geen impact op de vruchtbaarheid. Maar om ze te behandelen, moeten soms beide eierstokken en de ba...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderCarla, 40 jaar
Dr. Stef Cosyns (gynaecoloog, UZ Brussel)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen