Gepubliceerd op 16/05/2012 à 11:13
Kruiden worden in de traditionele Chinese en Afrikaanse geneeskunde al heel lang gebruikt als afrodisiaca. Maar werken ze ook bij erectiestoornissen?
Afrodisiaca zijn natuurlijke producten die bij consumptie de geslachtsdrift zouden verhogen. Bekende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld oesters en selder. Maar ook aan verschillende kruiden worden lustopwekkende eigenschappen toegeschreven. Een bekend voorbeeld is misschien ginseng, ook wel ‘bloem van het leven’ genoemd.
Naargelang hun werking worden de afrodisiaca in drie groepen ingedeeld.
De eerste groep zijn de kruiden en specerijen die het libido verhogen, dat is de zin in seks en de seksuele opwinding. Voorbeelden hiervan zijn gember en Tongkat Ali, een plant uit Indonesië en Maleisië. Ze verhogen het testosterongehalte in het bloed; testosteron is het mannelijke hormoon dat het libido stimuleert.
Een tweede groep kruiden versterkt de potentie, dat is de sterkte van de erectie zelf. Voorbeelden zijn brandnetel en ginkgo. Zij verwijden de bloedvaten in de penis en zorgen zo voor een betere erectie.
De derde groep bestaat uit kruiden die het seksuele genot vergroten.
Daarnaast zijn er kruiden die eerder ontspannen en inwerken op de psychologische component bij erectiestoornissen. Een voorbeeld hiervan is haver (Avena sativa).
Er zijn echter geen objectieve bewijzen van een effect van welk afrodisiacum ook op de behandeling van erectiestoornissen. Bovendien kunnen ze gevaarlijke bijwerkingen hebben, zoals bloedverdunning of verlaging van de bloeddruk. Grotere studies moeten trouwens nog besluiten of ginseng een lustopwekkende werking heeft.
Aan sommige van deze afrodisiaca, die als ‘natuurlijke’ kruiden worden verkocht, heeft de fabrikant echte geneesmiddelen toegevoegd, die de erectie bevorderen. Op die manier werken ze wel, maar ze zijn geen ‘natuurlijke’ kruiden meer.
Besluit: mannen zullen altijd wel op zoek gaan naar afrodisiaca, of ze nu een normale potentie hebben of een erectieprobleem. Hou ermee rekening dat de meeste huidige ‘natuurlijke’ kruiden weinig reëel effect hebben op erectiestoornissen. En dat u er dus extra voorzichtig mee moet omgaan!
Shamloul R. Natural aphrodisiacs. J Sex Med 2010;7(1 PT 1):39-49
www.mayoclinic.com/health/erectile-dysfunction-herbs/MC00064
Deel en print dit artikel
Snurkt u 's nachts? Bent u overdag moe, slaperig en prikkelbaar? Misschien lijdt u wel aan het slaapapneu-hypopneusyndroom (SAHS), een aandoening met precies deze sympt...
Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer naar de zwellichamen (twee zijreservoirs van de penis) toe. Bij erectiestoornissen is die functie echter aangetast. Een vaatve...
Een depressie leidt meestal tot een verminderd libido, wat vaak erectiestoornissen als gevolg heeft. En...Depressie en erectiestoornissen: twee interactieve klachten
Nog al te vaak wordt gedacht dat een erectiestoornis steeds een zuiver psychologische oorzaak heeft. Dat is absoluut niet het geval. Bij de...Niet altijd psychologisch
Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen