Gepubliceerd op 22/03/2013 à 15:54
In 95% van de gevallen heeft de aanwezigheid van bloed in sperma bij ejaculatie (hemospermie) een goedaardige oorzaak. Ze kan echter vaak optreden en verontrusten. Welke onderzoeken worden uitgevoerd?
Met drie eenvoudige onderzoeken kan de arts een ernstige oorzaak van bloed in een zaadlozing opsporen:
Als bovenstaande testen negatief zijn, kan u er vrij gerust in zijn dat het om een goedaardige oorzaak van hemospermie gaat. Slechts in zeldzame gevallen, wanneer de arts nog enige twijfel heeft, zijn bijkomende onderzoeken nodig.
Dan wordt een transrectale echografie van de prostaat uitgevoerd. Daartoe wordt een sonde in het rectum (anaal kanaal) ingebracht om een ultrasoon beeld van de prostaat te krijgen. Een cystoscopie (kijkonderzoek van de blaas via een buis in de penis) om een eventuele kanker van de urinewegen op te sporen is in nog zeldzamere gevallen nodig.
Wordt geen duidelijke oorzaak gevonden en treedt de hemospermie herhaaldelijk op, dan kan een medicamenteuze behandeling met een zogenaamde 5-alfareductaseremmer de hemospermie doen verdwijnen. Deze behandeling duurt zes maanden. Deze geneesmiddelen worden ook voorgeschreven bij prostaathypertrofie.
Deel en print dit artikel
De vacuümpomp is vooral bedoeld voor patiënten die om medische redenen geen geneesmiddelen tegen erectiestoornissen kunnen nemen (b...Voor wie is de vacuümpomp bedoeld?
Seksuologen raden de patiënt allereerst aan om zichzelf geen lichamelijke intimiteit en seksueel genot...Wat te doen als erectiestoornissen een psychische oorzaak hebben?
Mannen met overgewicht lopen meer risico op erectiestoornissen. En hoe groter het overgewicht, hoe hoger het risico....Overgewicht en erectie gaan niet samen
Verschillende studies van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen erectiestoornissen en hart- en vaatziekten. Zo zou een man met erect...
Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen