Gepubliceerd op 25/01/2019 à 10:40
Dat een erectiestoornis een teken kan zijn van een risico op hart- en vaatziekten, is u misschien – net als veel andere mensen – niet of minder bekend. En toch is er een verband. Meer uitleg van dr. Dieter Ost, uroloog, AZ Sint-Blasius, Dendermonde.
“De link tussen erectiestoornissen en hartziekten is dat de diameter van een bloedvat dat zuurstof naar de hartspier brengt vergelijkbaar is met de diameter van een bloedvat dat zuurstof naar de penis brengt. Als er onvoldoende bloedtoevoer naar de penis is, stelt men dan ook in eerste instantie erectiestoornissen vast. Maar de kans is groot dat er ook een probleem is met de hartspier. Aan de oorsprong van dergelijke symptomen liggen dus problemen met de bloedvaten (atheroomplaques, vernauwingen …), waardoor de doorbloeding van hart en penis vermindert. Er bestaat dus wel degelijk een verband tussen de twee ziektebeelden”, legt dr. Ost uit.
Dubbel zoveel risico op een hartaandoening bij erectiestoornissenHet verband tussen erectiestoornis en hartziekte werd recent aangetoond in een klinische studie1: een patiënt met een erectiestoornis heeft bijna een verdubbeling van het risico op een hartinfarct, een hartstilstand en sterfte door hartproblemen.
Mannen van 40-50 jaar die met een erectiestoornis bij de uroloog op consultatie komen, krijgen dan ook vaker dan vroeger een metabool onderzoek, bestaande uit een controle van het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel. Diabetes, hypercholesterolemie, verhoogde bloeddruk en roken zijn inderdaad de voornaamste oorzaken van vasculaire letsels.
“Bovendien worden ze ook vrij snel doorgestuurd naar de cardioloog voor een fietsproef, waardoor bijvoorbeeld silentieuze ischemie kan worden opgespoord. Dat wil zeggen dat de hartspier te weinig zuurstof krijgt, terwijl de mensen op dat moment nog niet veel herkenbare klachten hebben,” gaat de uroloog verder.
Omdat de meeste mannen de link tussen erectiestoornis en hartziekte helemaal niet maken, is het aan de specialisten zelf, urologen en cardiologen, maar ook aan de huisarts om hiervoor alert te zijn.
Als uit een gesprek met een patiënt met erectiestoornissen blijkt dat hij al pijn op de borst gevoeld heeft, dat hij buiten adem is als hij de trap oploopt of aan sport doet, dan is een onmiddellijke doorverwijzing naar de cardioloog aan de orde.
Omgekeerd zouden cardiologen en ook huisartsen actief moeten vragen naar erectiestoornissen bij hun patiënten. Al bestaat er medicatie voor de bloeddruk die niet bevorderlijk is voor de erecties.
Indien u niet weet dat u een risico op hart- en vaatziekten heeft, blijft het in eerste instantie belangrijk om regelmatig bij de huisarts te gaan om de bloeddruk te laten meten, suiker- en vetspiegels te laten controleren, en zo preventief bloedvatziekten te vermijden. “Dat is zowel goed voor het hart als voor de erecties”, benadrukt dr. Ost.
Indien u al erectiestoornissen hebt, zal de huisarts doorverwijzen naar de uroloog of cardioloog.
Kortom, het is nuttig om over erectiestoornissen te praten met de huisarts – al kunt u dat vervelend vinden. Het kan namelijk een signaal zijn dat er ook op cardiovasculair vlak een probleem in wording is. U voelt het (nog) niet aan uw hart, maar merkt het wel aan uw erecties. Dat is gelukkig niet bij iedereen het geval. Zoals altijd: voorkomen is beter dan genezen!
Deel en print dit artikel
Enerzijds is een erectie slechts mogelijk na seksuele stimulatie, met uitzondering van de spontane nachtelijke en ochtenderecties....Doseren van seksuele stimulatie
Tandvleesontsteking of parodontitis komt voor bij de helft van de 55-plussers. Parodontitis ontstaat door ophoping van bacteriën, voedselre...Tandplak en erectiestoornissen
Gewoonlijk neemt men aan dat mannen die binnen de minuut na penetratie ejaculeren, de seksuele opwinding niet onder control...
Lees verderDe gemeenschappelijke oorzaak van erectiestoornissen en vaatziekten in hart en hersenen is een vernauwing van de...Effect op erecties via gemeenschappelijke risicofactoren
Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen