Mensen met hemofilie moeten advies vragen aan hun behandelende specialist voor ze een medisch onderzoek of een chirurgische ingreep ondergaan. De meeste ingrepen, zoals tandheelkundige zorg, zijn mogelijk met een goede voorbereiding en nadat goede informatie is verstrekt aan de chirurg of arts. Maar het is beter om deze onderzoeken of ingrepen te laten uitvoeren in een ziekenhuis met een centrum dat gespecialiseerd is in de behandeling van hemofilie. Voor tandheelkundige zorg waarbij een bloeding kan ontstaan, is het belangrijk om advies in te winnen bij de hematoloog (specialist voor bloedziekten). De specialist zal waarschijnlijk een extra injectie met stollingsfactoren aanraden voor de ingreep.
Bij de diagnose krijgt de patiënt van het behandelende centrum, idealiter ondersteund door de patiëntenvereniging (AHVH), een kaart waarop het type hemofilie en de ernst van de aandoening wordt vermeld. De patiënt moet het paspoort altijd bij zich dragen en laten zien als zorgverlening noodzakelijk is. Alle artsen en andere gezondheidszorgwerkers moeten weten dat de patiënt een tekort heeft aan stollingsfactor VIII of IX, en in welke mate. Zo kunnen ze de nodige maatregelen treffen. De patiënt kan desgewenst ook lid worden van een patiëntenvereniging.
Artikel tot stand gebracht in samenwerking met prof. Anne Demulder (UVC Brugmann). Geüpdatet door dr. Cédric Hermans, Hoofd van de afdeling Hematologie in de Cliniques Universitaires Saint-Luc.
Tegenwoordig gaan jonge hemofiliepatiënten dankzij de moderne behandelingen gewoon naar school, net als andere kinderen. Ze doen aan sport en nemen deel aan de meeste activiteiten, samen met hun vriendjes. Ze moeten alleen wat voorzichtiger zijn en enkele voorzorgsmaatregelen nemen.
Ook volwassenen kunnen een zelfstandig leven leiden. Hemofiliepatiënten worden thuis behandeld. Zo kunnen ze bloedingen en de daaruit voortvloeiende complicaties voorkomen.
Helaas is hemofilie een vrij onbekende aandoening en worden de patiënten soms gestigmatiseerd. Op school vinden andere ouders of onderwijzers soms dat ouders van een jonge hemofiliepatiënt overbeschermend zijn. Het komt voor dat de patiëntjes kleinzerig worden genoemd door hun vriendjes, die de aandoening niet kennen. Soms wordt de moeder van een patiëntje gestigmatiseerd, omdat ze de aandoening heeft overgedragen.
Artikel tot stand gebracht in samenwerking met prof. Anne Demulder (UVC Brugmann). Geüpdatet door dr. Cédric Hermans, Hoofd van de afdeling Hematologie in de Cliniques Universitaires Saint-Luc.
Op reis gaan als je hemofilie hebt? Het kan echt en Bruno is daar het bewijs van. Voor zijn werk reist hij de hele wereld rond en duikt hij in warme zeeën om vissen te ku...
Lees verderAls hemofilie is het erg belangrijk om uw tandarts regelmatig te zien.
Lees verderPatrick heeft ernstige hemofilie A en is medewerker van de Vereniging voor Hemofilie. Hij en zijn vrouw Katja delen hun verhaal over de weg die ze hebben afgelegd om een...
Lees verderWat is de impact van hemofilie op uw zoektocht naar werk? Een goed aangepaste en correct opgevolgde behandeling is de eerste voorwaarde voor een bevredigend beroepsleven....
Lees verderJohan 50 jaar
Miguel, 12 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen