Gepubliceerd op 01/09/2011 à 14:46
U heeft hiv en u wil kinderen? Deze droom is perfect mogelijk, op voorwaarde dat u van begin tot einde goed gevolgd wordt.
Een kind verwekken wanneer men aids heeft, is dat onverstandig? Neen, tenminste als u zich laat helpen en begeleiden. Zonder die begeleiding bedraagt het risico op overdracht van het aidsvirus van de moeder op het kind zowat 20%. Russische roulette dus! Gelukkig hebben infectiologen een procedure op punt gesteld die het risicopercentage tot minder dan 2% terugbrengt (1). Enige voorwaarde is dat er absoluut niet van de procedure wordt afgeweken.
Om de overdracht van het hiv-virus van de moeder op het kind te vermijden, is het van het allergrootste belang dat de moeder onder antiretrovirale behandeling staat. Waarom? Om de virale last, d.w.z. de hoeveelheid virus in het bloed, zo laag mogelijk te krijgen. De behandeling is gelukkig niet schadelijk voor het kind, met uitzondering van drie medicijnen die meer risico’s inhouden (2). Als u verneemt dat u zwanger bent, raadpleeg dan uw infectioloog zo snel mogelijk. Hij zal samen met u zien of u de behandeling moet stoppen. Stop vooral niet meteen en plots met uw behandeling. Uw virale last zou pijlsnel de hoogte ingaan en daarmee ook het risico van overdracht van het aidsvirus op uw baby!
Rekening houdend met de talrijke contactzones tijdens de bevalling, zullen de artsen het gebruik van de verlostang vermijden om het risico op wondjes te beperken en ze zullen de baby onmiddellijk wassen. Als de virale last van de moeder niet laag genoeg is op het ogenblik van de bevalling, zal het team waarschijnlijk overgaan tot een keizersnede. Borstvoeding is jammer genoeg uitgesloten omdat de melk drager zou zijn van het virus.
Vanaf de geboorte krijgt de baby een antiretrovirale siroop toegediend, en dat gedurende zes weken. Het is daarmee de bedoeling om in geval van besmetting de kans op verspreiding van het virus te beperken. Voor de leeftijd van 18 maanden, kan men onmogelijk met zekerheid weten of de baby al dan niet besmet is met het virus. De klassieke screeningtests worden tot die leeftijd 'vervalst' omdat de baby drager is van de antistoffen van de moeder. Een test waarbij in het bloed naar het virus wordt gezocht, kan niettemin vanaf de leeftijd van zes weken een eerste aanwijzing geven. De gevallen waarbij baby's besmet zijn, zijn vaak te wijten aan het niet naleven van deze procedure. Als u een kinderwens hebt, wacht dan niet langer om erover te praten: uw infectioloog staat altijd klaar om u te adviseren.
Als vader loopt u geen risico om het hiv-virus aan uw kind over te dragen. Maar u kunt het virus wel overdragen aan uw partner als u een onbeschermd seksueel contact hebt om een kind te verwekken. Neem dus geen ondoordachte risico's. Er bestaan hier oplossingen voor: sommige diensten bieden medische hulp bij de voortplanting aan. Deze hulp komt eigenlijk neer op het 'wassen' van het sperma. Dit is een middel om het risico op overdracht op de moeder te verlagen, maar niet om het uit te sluiten. Daarom zal het medische team u ook voorstellen te kiezen voor een spermadonor of te opteren voor adoptie.
(1) Sturt AS, Dokubo EK, Sint TT. Antiretroviral therapy (ART) for treating HIV infection in ART-eligible pregnant women. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Mar 17;(3):CD008440.
(2) Watts DH. Treating HIV during pregnancy: an update on safety issues. Drug Safety. 2006;29(6):467-90.
Deel en print dit artikel
“Door allerlei omstandigheden kan het lastig zijn de medicatie correct in te nemen," legt Cora Lamonte uit, counselor bij het aidsreferent...Belang van therapietrouw
Een kind verwekken wanneer men aids heeft, is dat onverstandig? Neen, tenminste als u zich laat helpen en begeleide...Seropositieve moeder: beperk de risico's voor het kind
Dankzij de antiretrovirale middelen kan men tegenwoordig oud worden met hiv! Toch zou volgens recente studies het natuurlijke veroude...Hiv-patiënten: sneller ouder worden
U had net een onveilig seksueel contact en u vreest nu een eventuele besmetting met het aidsvirus… U denkt misschien dat u niets ande...Snel starten met de behandeling
Uit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...
Arno, 30 jaar Axel, 60 jaar
Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège
Prof. Stéphane De Wit, diensthoofd Infectiologie in het CHU Saint-Pierre.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen