Gepubliceerd op 27/05/2021 à 12:34
Chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie (CTEPH) is een zeldzame, ernstige aandoening. In Europa schat men dat CTEPH voorkomt bij ongeveer 4 personen op een miljoen.
Chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie (CTEPH) is een ziekte, waarbij:
Meestal door een longembolie, een bloedstolsel in een longslagader dat kan ontstaan als er een stukje van een veneuze trombose in het been afbreekt, en via het hart verplaatst naar de longen, waar het dan vast komt te zitten. Soms ontstaat een longembolie uit een trombose in het hart zelf. Meestal lost een longembolie zich weer op, met behulp van medicatie en/of door het lichaam zelf, maar in enkele gevallen blijven de bloedstolsels aanwezig (of nemen zelfs toe). Dat verhoogt de druk in de longslagaders, waardoor het rechterhart moeilijker kan pompen. Op termijn kan dit rechterhartfalen tot gevolg hebben. Doordat de circulatie in de longen minder efficiënt is, wordt er minder zuurstof in het bloed opgenomen.
Een enkele keer is er een andere oorzaak van CTEPH, zoals een auto-immuunziekte of kanker.
De symptomen lijken erg op die van andere hart en longaandoeningen, zoals kortademigheid, pijn op de borst, vermoeidheid, hartkloppingen, hoesten. Omdat deze symptomen zo vaak voorkomen, duurt het soms lang voordat de diagnose CTEPH wordt gesteld, zeker als de onderliggende longembolie onopgemerkt is gebleven.
Bepaalde specifieke onderzoeken kunnen hierbij helpen, zoals een longperfusie-ventilatiescan, een rechterhartkatheterisatie en een long angiografie.
Het is erg belangrijk dat mensen die (mogelijks) CTEPH hebben, worden geëvalueerd en opgevolgd in een expertisecentrum door een team van specialisten.
Het doel van de behandeling is om de bestaande bloedklonters te verwijderen waar mogelijk, het ontstaan van nieuwe stolsels vermijden, en de verdere belasting van hart en longen te beperken.
Ongeveer de helft van de patiënten komt in aanmerking voor een operatie, waarbij de stolsels in de longslagaders operatief verwijderd worden. Als een operatie niet mogelijk is, kan men soms via een catheter met een ballonnetje de betreffende bloedvaten weer open maken. Daarnaast bestaan er ook medicijnen die de bloedvaten wat wijder kunnen maken, en zo de druk verlagen.
Ongeacht welke van die behandelingen wordt toegepast, zullen alle patiënten bloedverdunnende medicijnen moeten moeten innemen, om de vorming van nieuwe stolsels te voorkómen.
Gabry Kuijten
Deel en print dit artikel
Ook al blijft medicatie met voorsprong de beste manier om een te hoge bloeddruk (meer dan 14/9 cm/Hg) aan te pakken, toch zijn andere oplossingen evengoed nuttig. Het in...
Lees verderSommige geneesmiddelen, zoals die voor hoge bloeddruk, moeten nauwgezet worden genomen. Een pil vergeten, er een overslaan of er twee nemen omdat u de vorige vergeten ben...
Lees verderCertains traitements, comme celui contre l’hypertension, doivent être pris avec beaucoup de vigilance… Pas question d’oublier un comprimé, d’en sauter un, voire d’en pren...
Lees verderEen hoog fitnessniveau kan het risico van overlijden aan hart- en vaatziekten bij mannen met een hoge bloeddruk verminderen, zo blijkt uit een 29-jarige studie in de Euro...
Lees verderDat blijkt uit een grootschalige studie van KU Leuven, die zopas gepubliceerd werd in het gezaghebbende tijdschrift Environmental Health Perspectives. De studie bracht he...
Lees verderDr. Jean-Philippe Lengelé, nefroloog (Cliniques universitaires Saint-Luc, Grand Hôpital de Charleroi)
Christine, 53 jaar
Georges, 75 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen