In het gros van de gevallen gaat het om primaire hyperhidrosis (overmatig zweten). Dat wil zeggen dat de oorzaak niet bekend is. Het zweten heeft dus geen medische oorzaak en is niet te wijten aan een bijwerking van een medicatie. Meestal treedt het fenomeen voor het eerst op in de kindertijd en de puberteit. Ook typisch voor primaire hyperhidrosis is dat de zweetaanvallen niet voorkomen tijdens de slaap.
Secundaire hyperhidrosis is het gevolg van een ziekte of medicatie. Door de precieze oorzaak van het overmatig zweten op te sporen en te behandelen, kan deze vorm van hyperhidrosis verholpen worden.
In 90% van de gevallen is hyperhidrosis gelokaliseerd en komt het aan weerskanten van het lichaam voor(1). Het overmatig zweten treedt dus alleen op in bepaalde lichaamszones zoals de handen, de voeten, het gezicht, de oksels enz. Gegeneraliseerde hyperhidrosis treft het hele lichaam. Als iemand nooit last gehad heeft van hyperhidrosis en plots op volwassen leeftijd over zijn hele lichaam overmatig begint te zweten, is dat meestal het gevolg van een andere ziekte.
Chirurgie komt alleen in aanmerking als alle andere behandelingen niet helpen en wordt alleen toegepast bij zware gevallen van hyp...
Lees verderBij gelokaliseerde hyperhidrosis kan iontoforese de zweetproductie in de problematische zones verminderen. Hiervoor word...
Lees verderDr. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Didier, 32 jaar, handelsvertegenwoordiger
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen