Deodorants zijn niet te verwarren met antitranspiranten. De eerste zorgen ervoor dat we ook als we zweten, goed ruiken dankzij microbedodende stoffen of parfums die de slechte geurtjes maskeren.
Antitranspiranten van hun kant proberen de zweetproductie af te remmen.
De eerste remedie bij lichte of matige hyperhidrosis zijn lokale antitranspiranten op basis van aluminiumzouten. Ze zijn rechtstreeks en alleen op die plaatsen aan te brengen waar het zweten overdadig is. De aluminiumzouten verstoppen de huidporiën en/of remmen de werking van de zweetklieren af, waardoor het zweten vermindert. Deze middelen zijn gebruiksvriendelijk en efficiënt. Antitranspiranten werken alleen in de zones waar ze worden aangebracht. Ze hebben dus geen impact op de duizenden klieren elders in het lichaam. Zweten blijft immers noodzakelijk om onze lichaamstemperatuur te regelen.
Antitranspiratiemiddelen op basis van aluminiumzouten bestaan in diverse vormen (gel, crème, lotion of spray) en zijn te krijgen in de grootwarenhuizen (de traditionele deodorants met antitranspirante werking). Voor meer specifieke oplossingen kunt u in de apotheek terecht. Sommige antitranspiranten werken meerdere dagen. Ze kunnen zonder probleem worden gecombineerd met een deodorant of parfum. Breng ze aan op een gezonde en droge huid en gebruik ze best niet 24 uur voor en 48 uur na het epileren.
Chirurgie komt alleen in aanmerking als alle andere behandelingen niet helpen en wordt alleen toegepast bij zware gevallen van hyp...
Lees verderBij gelokaliseerde hyperhidrosis kan iontoforese de zweetproductie in de problematische zones verminderen. Hiervoor word...
Lees verderDr. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Didier, 32 jaar, handelsvertegenwoordiger
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen