Lysosomale ziekten - Gaucher: een beter leven dankzij de behandeling | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Lysosomale ziekten


GETUIGENISSEN

Gaucher: een beter leven dankzij de behandeling

Gaucher: een beter leven dankzij de behandeling

Marie, 52 jaar

Marie heeft zeer vroeg vernomen dat ze leed aan de ziekte van Gaucher. Toch was ze lange tijd niet op de hoogte van het bestaan van een behandeling. Sinds ze toegang heeft tot die behandeling, is haar leven aanzienlijk verbeterd.

De diagnose van de ziekte van Gaucher

De ziekte brak uit toen ik 20 was. Ik had gemerkt dat ik overal blauwe plekken kreeg. Dat was te wijten aan de vergroting van mijn milt. De werking van de milt was daardoor aangetast en dat veroorzaakte stollingsproblemen. De arts herkende op deze manier een van de belangrijkste symptomen van de ziekte van Gaucher. Hij bracht me op de hoogte van de diagnose. Ik kende die ziekte helemaal niet en ik moet zeggen dat ik destijds niet goed geïnformeerd werd. Ik heb mijn activiteiten dus voortgezet zonder nog aan de ziekte te denken. Ik ben gehuwd en werd zwanger. Ik heb zelfs niet gedacht aan de mogelijkheid van een genetische overdracht.

Gaucher: een weinig bekende ziekte

Een tijdje na de geboorte van mijn eerste kindje – ik was toen ongeveer 30 jaar – kreeg ik felle rugpijn. De oorzaak? Verzakte wervels en osteoporose. Ik werd geconfronteerd met een ander symptoom van de ziekte: de daling van de botdensiteit en dus ook van de stevigheid van de botten. In die periode werd ik behandeld voor de symptomen van de ziekte, maar ik nam geen enkel geneesmiddel om de evolutie van de ziekte te vertragen! Op een dag ontmoette ik iemand die ook getroffen was door de ziekte van Gaucher. Toen heb ik vernomen dat er wel degelijk een behandeling bestond!

Een nieuw leven dankzij de behandeling

Sindsdien is mijn leven veranderd. Vroeger was ik altijd uitgeput, hoewel ik een rustig leven leidde. Nu ben ik soms ook nog heel moe, maar ik ben toch in staat om te werken. Mijn armen, vingers en rug doen soms nog fel pijn, maar minder dan vroeger. Ik moet er ook voor zorgen dat ik niet val, omdat mijn botten zeer broos geworden zijn. Ik heb heel wat dingen definitief vaarwel moeten zeggen: mijn kinderen in mijn armen houden, sporten, tuinieren… Maar ik weet dat ik geluk heb in vergelijking met andere patiënten die veel meer afzien.

De behandeling: een aanvaardbare last

Om de 14 dagen ga ik naar het ziekenhuis, waar ik mijn behandeling toegediend krijg via een infuus. Soms vind ik het zwaar, maar ondertussen heb ik een band opgebouwd met de verpleegsters. En met deze behandeling moet ik mijn vakantie niet opofferen. Mijn arts kan ervoor zorgen dat ik mijn infuus in het buitenland in een universitair ziekenhuis toegediend krijg. Ondanks mijn ziekte, leid ik dus een bijna normaal leven!

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Het abc…euh de app van lysosomale ziekten 01 04 2014
Lysosomale ziekten
Het abc…euh de app van lysosomale ziekten

Stel: je hebt een lysosomale ziekte. Niet evident om informatie te vinden over deze zeldzame aandoeningen. Vier applicaties voor tablets uit de collectie «De Visuele Gids...

Lees verder
Lysosomale ziekten: aanpak in team 30 01 2014
Lysosomale ziekten
Lysosomale ziekten: aanpak in team

Geen eenduidige symptomen

Lysosomale ziekten zijn zeldzaam, weinig bekend en de eerste symptomen geven soms weinig uitsluitsel. Dit bemoeilijkt  natuurlijk de diagn...

Lees verder
Hematologische symptomen bij de ziekte van Gaucher 09 01 2014
Lysosomale ziekten
Hematologische symptomen bij de ziekte van Gaucher

Anemie: verstoring van het zuurstoftransport in het lichaam

Anemie is een aandoening waarbij het aantal rode bloedcellen lager is dan normaal. Dankzij de hemoglobine...

Lees verder
Het carpaaltunnelsyndroom bij MPS1 29 11 2013
Lysosomale ziekten
Het carpaaltunnelsyndroom bij MPS1

Carpaaltunnelsyndroom: een afgesnoerde middenhandszenuw

Het carpaaltunnelsyndroom (CTS) is een aandoening aan de nervus medianus, een zenuw die een essentiële rol speel...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

U heeft een zeldzame ziekte die weinig mensen kennen. Als u aan iemand zegt welke ziekte u heeft, vragen ze steeds: welke ziekte is dat?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook