Lysosomale ziekten - Ziekte en puberteit (1/3) "Behandel uw kind n | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Lysosomale ziekten


GETUIGENISSEN

Ziekte en puberteit (1/3) "Behandel uw kind niet als slachtoffer maar benadruk zijn troeven"

Ziekte en puberteit (1/3) "Behandel uw kind niet als slachtoffer maar benadruk zijn troeven"

Dominique Van Paemel, psychologe bij het Instituut voor Pathologie en Genetica

Een zelfbeeld opbouwen, omgaan met het oordeel van een ander… De puberteit is zo al een kwetsbare periode, een lysosomale ziekte kan dat extra lastig maken. Enkele tips om uw kind zo goed mogelijk te begeleiden.

Help uw kind om zijn gevoelens een naam te geven

"Woede, opstandigheid, een gevoel van onrecht, depressie enz. De gevoelens die een puber met een lysosomale ziekte heeft, zijn erg uiteenlopend en vloeien soms dooreen. Om vooruit te kunnen met zijn leven en met zijn ziekte te leren leven, is het belangrijk dat die puber herkent en begrijpt wat hij voelt. Anders dreigen al die gevoelens als een kluwen in hem te blijven zitten en één grote onverteerbare brei te worden. Psychologische begeleiding kan hier erg nuttig zijn. Het kan de jongere helpen om wat hij voelt, te uiten en onder woorden te brengen, bijvoorbeeld met metaforen."

 

Laat de deur open

"Sommige ouders willen hun kind beschermen en mijden daarom elk gesprek over de ziekte en de gevolgen ervan. Nochtans is het net heel belangrijk dat een kind erover kan praten. Stel hem daarom rechtuit vragen zoals: "Zit je met vragen rond je ziekte?", "Zijn er dingen waarover je wil praten met de dokter?", "Is er iets waar je bang voor bent?". Het lastigste is om dat op een tactvolle manier te doen, zonder te forceren. Als de jongere niet wil praten, moet u dat respecteren maar hem ook laten voelen dat een gesprek altijd kan en dat u er bent als hij behoefte heeft om te praten."

 

Zet zijn sterke punten in de verf

"De meeste pubers zijn erg gevoelig voor het oordeel en de blik van de ander. Sommige lysosomale ziektes veroorzaken echter lichamelijke veranderingen (nvdr: bijvoorbeeld hepatosplenomegalie of bij de ziekte van Gaucher een vertraagde puberteit) of tasten het fysieke kunnen aan (nvdr: bijvoorbeeld verzwakte spieren bij de ziekte van Pompe). Ouders moeten dat anders-zijn of die problemen zeker niet loochenen, maar ze moeten hun kind ook en vooral helpen inzien dat het ook sterke punten heeft en ook iets in zijn mars heeft. Zet dus gerust zijn vaardigheden, kwaliteiten en troeven extra in de verf. Dat kan gaan over elk domein (kunst, muziek enz.) en elke karaktertrek (humor, vriendelijkheid enz.).

 

Moedig hem aan om zijn ziekte in handen te nemen

"Eenmaal de kindertijd voorbij kan een jongere heel veel dingen begrijpen. Daarom is het belangrijk dat artsen zich tijdens een consult rechtstreeks tot de jongere richten. Laat hem niet in onwetendheid. Hij heeft recht op de informatie die hem aanbelangt. Op die manier wordt hij ook niet in de rol van slachtoffer geduwd, maar krijgt hij de kans om zijn ziekte zelf in handen te nemen, ze te aanvaarden en ermee leren om te gaan. Dat is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is psychologische begeleiding soms ook voor de ouders zelf heel interessant."

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Aangepaste woninginrichting voor Pompe-patiënten 18 12 2012
Lysosomale ziekten
Aangepaste woninginrichting voor Pompe-patiënten

Ziekte van Pompe en spierzwakte

De ziekte van Pompe wordt gekenmerkt door spierzwakte. De patiënt kan problemen krijgen om zich te verplaatsen, op te staan uit zij...

Lees verder
Een baby krijgen: een risico? 06 12 2012
Lysosomale ziekten
Een baby krijgen: een risico?

Lysosomale ziekten, behandeling en vruchtbaarheid

Lysosomale ziekten zijn zeldzaam, dus zijn er tot nog toe in de wetenschappelijke literatuur slechts weinig gevall...

Lees verder
Hepatosplenomegalie en de ziekte van Gaucher 25 10 2012
Lysosomale ziekten
Hepatosplenomegalie en de ziekte van Gaucher

Infiltratie door gauchercellen

Bij de ziekte van Gaucher ontstaat de hepatosplenomegalie als gevolg van de infiltratie van de lever en de milt door gauchercellen. Gauch...

Lees verder
Fabry: patiënten aan het woord 19 09 2012
Lysosomale ziekten
Fabry: patiënten aan het woord

Diagnose fabry was bevrijding

De meeste patiënten die meewerkten aan een enquête van het IPG*, voelden zich bevrijd toen ze de diagnose te horen kregen. “Een naam...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

U heeft een zeldzame ziekte die weinig mensen kennen. Als u aan iemand zegt welke ziekte u heeft, vragen ze steeds: welke ziekte is dat?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook