Lysosomale ziekten - Orphanet, een portaalsite voor de zeldzame ziekten | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Lysosomale ziekten


GETUIGENISSEN

Orphanet, een portaalsite voor de zeldzame ziekten

Orphanet, een portaalsite voor de zeldzame ziekten

Dr. Elfriede Swinnen, verantwoordelijk voor Orphanet Belgie

De portaalsite Orphanet bevat enorm veel informatie over de zeldzame ziekten. Dr. Elfriede Swinnen, verantwoordelijk voor de gegevens die specifiek België aanbelangen(1), beantwoordt onze vragen.

Wat is Orphanet eigenlijk?

"Het is een Europese portaalsite die gewijd is aan weesziekten, maar Orphanet is meer dan een gewone website. Het is een unieke databank met gegevens over maar liefst 5.954 zeldzame ziekten, met inbegrip van de lysosomale ziekten."

Voor wie is de portaalsite bestemd?

"Voor de patiënten en hun familie, maar ook voor zorgverleners, onderzoekers en de farmaceutische industrie. Een arts kan er bijvoorbeeld wetenschappelijke gegevens vinden over een ziekte die hij niet zo goed kent. En een specialist die een DNA-test wil laten uitvoeren, kan er de gegevens van een gespecialiseerd laboratorium terugvinden."

Welk soort informatie vindt de patiënt op Orphanet?

"Een patiënt bij wie men onlangs een zeldzame ziekte gediagnosticeerd heeft, kan op de website de reeds bekende gegevens over zijn ziekte raadplegen. De patiënt informeren is hem ook leren omgaan met zijn ziekte en hem zijn weg helpen vinden in de medische wereld. Daarom bieden we ook informatie over de in ontwikkeling zijnde behandelingen, over patiëntenorganisaties en over gespecialiseerde kenniscentra op het gebied van bepaalde zeldzame ziekten."

Waarom is het voor een patiënt die getroffen is door een zeldzame ziekte zo belangrijk om naar een gespecialiseerd kenniscentrum te gaan?

"Grondige kennis van een weesziekte blijft vaak beperkt tot enkele specifieke kenniscentra. Ook als de patiënt niet zijn diagnose heeft gekregen in een dergelijk kenniscentrum, kan het nog nuttig zijn om er naartoe te gaan voor een tweede mening of zelfs om er opgevolgd te worden."

Biedt Orphanet de patiënten ook de gelegenheid deel te nemen aan klinische tests?

"De patiënt kan inderdaad wel informatie over klinische studies voor zijn zeldzame ziekte terugvinden in Orphanet. Maar als de patiënt eraan wenst deel te nemen, dan moet hij er eerst met zijn arts over spreken. Het is de arts die beslist of deelname in zijn geval echt aangewezen is."

De rol van de behandelende arts staat dus nog altijd centraal…

"Natuurlijk. Patiënten surfen echter vaak op internet naar bijkomende informatie en bijzonderheden over hun ziekte en de online gepubliceerde informatie is niet altijd betrouwbaar. Het is dus nuttig om hen een portaalsite ter beschikking te stellen waarop ze gecontroleerde en betrouwbare informatie kunnen raadplegen. Dat is de doelstelling van Orphanet! De patiënten doen er in elk geval wel goed aan de op internet verzamelde informatie met hun arts te bespreken."

(1) Orphanet wordt beheerd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP)

Meer informatie: www.orpha.net

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Lysosomale ziekten en voedingsproblemen 30 01 2013
Lysosomale ziekten
Lysosomale ziekten en voedingsproblemen

Ziekte van Pompe en eetproblemen

De ziekte van Pompe gaat gepaard met spierzwakte. Zo kan de patiënt moeite hebben om te bijten, te kauwen of te slikken. “Baby’s m...

Lees verder
Pijn bij de ziekte van Fabry 08 01 2013
Lysosomale ziekten
Pijn bij de ziekte van Fabry

Acroparesthesieën en Fabry-crisissen

Branderig gevoel, prikkelingen, stijfheid… “Bij acroparesthesieën gaat het om pijn in de handpalmen en de voetzolen die kan uitstr...

Lees verder
Ziekte van Fabry en beroerte: niet te onderschatten! 08 01 2013
Lysosomale ziekten
Ziekte van Fabry en beroerte: niet te onderschatten!

Welk soort beroerte bij Fabry?

Een beroerte is een vaataccident in de hersenen. Er zijn twee grote groepen beroertes: ischemische beroertes als gevolg van de afsluiting...

Lees verder
De invloed van de ziekte van Fabry op het hart 20 12 2012
Lysosomale ziekten
De invloed van de ziekte van Fabry op het hart

Ziekte van Fabry en aritmie

Bij de jongste patiënten verstoort de ziekte van Fabry de zenuwboodschappen die de hartslag regelen. We noemen dit aritmie (hartritmest...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

U heeft een zeldzame ziekte die weinig mensen kennen. Als u aan iemand zegt welke ziekte u heeft, vragen ze steeds: welke ziekte is dat?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook