Heb je ooit al van de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide gehoord? Deze naam zegt je waarschijnlijk niets en toch komt de stof in belangrijke mate voor ... in frieten. Acrylamide ontstaat immers wanneer bepaalde zetmeelhoudende voedingsmiddelen verhit worden boven 120 °C. Dat geldt eveneens voor chips, (geroosterd) brood en beschuiten.
Acrylamide, een stof die terug te vinden is in frieten, kan het risico op kanker vergroten
De Stichting tegen Kanker geeft enkele tips om frietjes te bereiden die minder acrylamide bevatten:
Smakelijk!
Bron: Stichting tegen Kanker
Waarom de WHO plots deze beslissing neemt is niet duidelijk. We weten niet of het om nieuwe labo-resultaten of om een grootschalig onderzoek gaat”, stelt toxicoloog professor Jan Tytgat (KU Leuven) in Het Laatste Nieuws. “Het volledige, officiële rapport wordt gepubliceerd op 14 juli. Dan zullen we pas weten op welke studies de WHO deze nieuwe bevinding exact heeft gebaseerd. De laatste jaren is aspartaam wel al meermaals in vraag gesteld in de EU, maar er is tot nu toe geen enkel onderzoek dat aspartaam en een groot risico op kanker bij de mens effectief in verband heeft gebracht.
“Er is geen reden om plots in paniek te slaan. Allereerst is aspartaam volgens de WHO vanaf nu 'mogelijk’ kankerverwekkend. Dat woordje ‘mogelijk’ is daarbij heel belangrijk. Dat betekent dat er maar een beperkt bewijs is dat aspartaam bij mensen kanker zou kunnen veroorzaken. Het valt niet te vergelijken met kankerverwekkende stoffen zoals asbest of benzeen. Daar is immers wel een overtuigend bewijs voor.” Ook blijft aspartaam door het woordje ‘mogelijk’ nog altijd een trapje minder gevaarlijk dan de categorie ‘waarschijnlijk kankerverwekkende stoffen’. Denk daarbij aan zaken zoals rood vlees.”
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Waarom de WHO plots deze beslissing neemt is niet duidelijk. We weten niet of het om nieuwe labo-resultaten of om een grootschalig onderzoek gaat”, stelt toxicoloog profe...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderHeb je ooit al van de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide gehoord? Deze naam zegt je waarschijnlijk niets en toch komt de stof in belangrijke mate voor ... in fr...
Lees verderDr. Marc Van den Eynde, gastro-enteroloog en specialist digestieve oncologie verbonden aan de Cliniques universitaires Saint-Luc
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen