Snelle diagnostische tests zijn een zeer interessant alternatief voor het microscopische bloedonderzoek. In risicogebieden hebben deze testen een dubbel voordeel:
Dankzij de snelle diagnostische test kan zeer spoedig een behandeling worden opgestart. Men vermijdt ook dat er 'preventief' antimalariamiddelen worden toegediend bij een verdacht geval van koorts die mogelijk door een andere ziekte veroorzaakt is. Snelle diagnostische tests zijn dus een middel in de strijd tegen geneesmiddelenresistentie, omdat er niet onnodig antimalariamiddelen worden toegediend.
Een zestigtal fabrikanten produceert meer dan 200 snelle diagnostische tests. Ook al zijn de testen aanzienlijk verbeterd de voorbije jaren, toch zijn ze niet altijd even betrouwbaar. De betrouwbaarheid hangt namelijk af van diverse parameters: het antigen of het soort parasiet waarop wordt getest, de kwaliteit van het product, de blootstelling ervan aan extreme temperaturen enz. * De testen zijn echter nuttig en efficiënt op het terrein.
Een eerste experimenteel vaccin tegen malaria, RTS, S/AS01, blijkt een efficiëntie te hebben van 50% (14 maanden na toediening van de eerste dosis) bij kinderen tussen 5...
Lees verderMalaria uit zich vaak als periodieke en acute aanvallen van koorts (40 tot 41°). Deze episoden gaan doorgaans gepaard met:
De meest betrouwbare en economische manier om malaria te diagnosticeren, is momenteel het microscopische onderzoek van een druppel bloed, 'dikdruppel' genoemd. Voor de...
Lees verderJohan, 46 jaar
Hans, 36 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen