Prof. Jean Schoenen, neuroloog in het ‘Centre Hospitalier Régional de la Citadelle’ in Luik
Migraine: gewone hoofdpijn, zegt u? Die misvatting is allang de wereld uit. Maar beseft het grote publiek eigenlijk wel hoe migrainepatiënten hun ziekte beleven? Prof. Jean Schoenen, neuroloog en directeur wetenschappelijk onderzoek naar hoofdpijn in het ‘Centre Hospitalier Régional de la Citadelle’ in Luik, geeft tekst en uitleg.
Welke symptomen van een migraineaanval kunnen iemand hinderen in het dagelijkse leven?
Prof. Jean Schoenen: Er is uiteraard niet alleen de pijn en de aura’s, waarover steeds meer geweten is. Migraine betekent ook: malaise, misselijkheid, overgevoeligheid voor geluid, licht, beweging …
Waaraan zijn al die symptomen te wijten?Prof. Schoenen: Bij personen met migraine is er een gebrek aan evenwicht tussen de functies van de hersenen en hun energiereserves. Zo hebben ze 15 tot 20% minder adenosinetrifosfaat. Deze substantie is de brandstof van alle cellen. Vandaar dat alles wat de hersenarbeid verhoogt – vermoeidheid, slaapgebrek, stress … – het risico op een migraineaanval doet stijgen. Pijn is trouwens het signaal dat er iets niet klopt.
Kan iemand tijdens een migraineaanval blijven werken?Prof. Schoenen: Dat is niet volledig onmogelijk, al zal hij of zij toch niet optimaal kunnen functioneren. Uit een studie die uitgevoerd werd in Luik, is gebleken dat 46% van de patiënten naar eigen zeggen volledig moest stoppen met hun activiteiten tot de aanval voorbij was. De rest bleef aan het werk, zij het aan een lager tempo. Maar als alle migrainelijders bij elke aanval het werk zouden neerleggen, zou dat erger zijn dan alle stakingen samen!
Hoe kan iemand de impact van migraine op zijn leven verminderen?Prof. Schoenen: Eerste boodschap voor wie meer dan drie migraineaanvallen per maand krijgt en geen goede resultaten heeft met gewone pijnstillers of migrainemiddelen: een onderhoudsbehandeling volgen. Die vermindert het aantal aanvallen, door de voorraad adenosinetrifosfaat een beetje te verhogen, of door de hersenarbeid te verlichten door het brein minder reactief en minder prikkelbaar te maken.
Daarnaast moet de patiënt zijn levensstijl leren aanpassen aan zijn ziekte. Met andere woorden, een levensstijl aanleren die de hersenen spaart:
Prof. Schoenen: Een migraineaanval valt op zich niet op, al gedraagt de patiënt zich wel anders: hij ziet er bleek en getrokken uit, beweegt minder, wrijft aan zijn hoofd, voelt zich misselijk … De kans is dus groot dat zijn omgeving wel zal merken dat er iets niet klopt. Praten over migraine maakt de zaken dan ook bevattelijker. En vergemakkelijkt wellicht ook het leven van de andere migrainepatiënten die al die begripvolle mensen in de toekomst nog zullen ontmoeten …
Deel en print dit artikel
Migraine is een slopende en pijnlijke ziekte. Uit een onderzoek blijkt bovendien dat migraine de kans op complicaties tijdens de zwangerschap verhoogt.
Het risico treft...
Misbruik van pijnstillers (analgetica) is een frequent probleem bij migraine. Vaak kent dat een sluipend verloop...
Lees verderSpanningshoofdpijn is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn die vaak verward wordt met migraine. Ze wordt gekenmerkt door vage pijn, en de patiënt voelt als het ware ee...
Lees verderClusterhoofdpijn is de meest ernstige vorm van hoofdpijn. Het komt veel minder vaak voor dan migraine. Clusterhoofdpijn wordt ekenm...
Lees verderBij sommige patiënten neemt de frequentie van de migraine mettertijd toe en wordt de migraine chronisch. We spreken van chronische migraine als iemand meer dan 15 dagen p...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen