Milde cognitieve stoornis – MCI - Hoe omgaan met de diagnose MCI? | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Milde cognitieve stoornis – MCI


GETUIGENISSEN

Hoe omgaan met de diagnose MCI?

Hoe omgaan met de diagnose MCI?

Carine Sachem, psychologe aan het UZ Gent

Als Mild Cognitive Impairment (MCI) of milde cognitieve stoornis vastgesteld wordt, kan dat bij de patiënt verschillende emoties loksmaken. Psychologe Carine Sachem leert patiënten omgaan met de diagnose.

Hoe reageren patiënten doorgaans op de diagnose Mild Cognitive Impairment (MCI)?

In de eerste plaats merk ik vooral, zowel bij patiënten als hun omgeving, een gebrek aan kennis op over MCI. Sommige patiënten, doorgaans 80-plussers, wijten hun geheugen- en bijvoorbeeld aan hun ouderdom. Terwijl MCI ernstiger is dan normale ouderdomsvergeetachtigheid, en een voorstadium kan zijn van de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Anderen zijn opgelucht door de diagnose. Eindelijk is er een verklaring voor hun cognitieve problemen… problemen die ze vroeger niet hadden.

Wat is het voordeel van een vroege diagnose?

Als je weet dat je MCI hebt, zal je alert(er) zijn indien de eerste signalen van de ziekte van Alzheimer zich voordoen. In dat geval kan je snel kan handelen om het ziekteverloop proberen te vertragen. Als de patiënt bovendien op de hoogte is van zijn aandoening, weet hij hoe ermee om te gaan. Een vroegtijdige diagnostiek heeft echter pas zin als er voldoende tijd uitgetrokken wordt voor de informering en begeleiding van de patiënt en zijn naaste omgeving.

Welk team begeleidt de patiënt in het ziekenhuis bij en na de diagnose?

Eerst en vooral is er de arts, een geriater of neuroloog, die het ziekteproces schetst, de vooruitzichten… Daarnaast vertelt de ergotherapeut  over de mogelijke impact van geheugenproblemen op verschillende  dagtaken. Een sociaal verpleegkundige kan indien gewenst informatie verstrekken over het aanbod van sociale voorzieningen. Ten slotte geef ikzelf als psychologe algemene informatie over het ziektebeeld, de werking van de hersenen en de psychosociale impact van de diagnose.

Welke raad kan u geven aan MCI-patiënten?

Uit studies is gebleken dat een zinvolle dagbesteding en een gezonde én actieve levensstijl -en dit laatste op intellectueel, sociaal en fysiek vlak- de cognitieve functies kan verbeteren. Blijf bezig zou ik dus zeggen!

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Tweetaligheid tegen cognitieve achteruitgang 11 07 2023
Milde cognitieve stoornis – MCI
Tweetaligheid tegen cognitieve achteruitgang

Het spreken van twee talen biedt de benijdenswaardige mogelijkheid om op ongewone plaatsen vrienden te maken. Een nieuwe studie van het German Center for Neurodegenerativ...

Lees verder
Ontsnapt muziek aan geheugenverlies? 23 02 2015
Milde cognitieve stoornis – MCI
Ontsnapt muziek aan geheugenverlies?

Luisteren naar muziek activeert hersendelen die verantwoordelijk zijn voor het onthouden van informatie, het concentratievermogen en het verwerken van emoties. Sommige st...

Lees verder
Leven met milde cognitieve stoornis: 5 praktische tips 09 02 2015
Milde cognitieve stoornis – MCI
Leven met milde cognitieve stoornis: 5 praktische tips

Vandaag bestaat er geen medicatie die MCI kan genezen. Sommige geneesmiddelen kunnen de cognitieve functies wel stimuleren. Daarnaast kunnen bepaalde tips helpen om in he...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

U bent de laatste tijd vergeetachtig. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Alzheimer
Medipedia facebook